Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Φυσικό αέριο από το Ισραήλ

Την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με το ισραηλινό οικονομικό δίκτυο Globes Online.
Η ιδέα συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην Αθήνα.
Το Ισραήλ ελπίζει ότι η πιθανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ενδυναμώσει τη θέση του στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.
Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο. Άλλωστε, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε όσες χώρες δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές της.

Η ιδέα κατασκευής ενός υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Ελλάδα έρχεται μετά την πρόσφατη σύγκρουση του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα αποτελούσε τον φυσικό συνεταίρο ενός τέτοιου ενεργειακού σχεδιασμού. Ωστόσο, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Globes-Online.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...