Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Πιέσεις να μην φέρει στο φως την υπόθεση παιδεραστίας δέχτηκε θύμα στο Βέλγιο


Ηχογραφημένα ντοκουμέντα στα οποία ακούγεται ο πρώην επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου, καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνεελς, να ζητάει από ένα από τα θύματά του να μην αποκαλύψει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από επίσκοπο, δημοσιεύτηκαν στον Τύπο του Βελγίου.

Στις συνομιλίες που καταγράφηκαν μυστικά στις 8 Απριλίου από το θύμα, έναν 42χρονο ανιψιό του Βανγκελέβε, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Βελγίου, ακούγεται να προτρέπει το θύμα του να δεχτεί συγγνώμη ή να περιμένει ένα χρόνο μέχρι ο επίσκοπος να συνταξιοδοτηθεί, προτού δημοσιοποιήσει το σκάνδαλο.

Το θύμα, όπως φαίνεται από τις ηχογραφήσεις, λέει ότι αισθάνεται χρέος του να καταγγείλει την υπόθεση στην ιεραρχία της Εκκλησίας και ζητεί από τον Ντάνεελς να βοηθήσει. Εκείνος όμως απαντά καλώντας το θύμα να μη δημοσιοποιήσει την υπόθεση. «Ο επίσκοπος θα παραιτηθεί τον επόμενο χρόνο, επομένως θα ήταν καλύτερο για σένα να περιμένεις. Δε νομίζω ότι θα κάνεις καλό ούτε σε εκείνον ούτε στον εαυτό σου να βγεις να το φωνάξεις», του απαντά.

Σε μία δεύτερη κασέτα, οι Ντάνεελς και Βανγκελέβε συναντούν το θύμα και έναν συγγενή του. Ο επίσκοπος ζητεί συγγνώμη και λέει ότι αναζητούσε επί χρόνια έναν τρόπο να διορθώσει την πράξη του. «Αυτό δεν λύνεται. Έχετε διαλύσει εντελώς την οικογένειά μας», απαντά ο συγγενής.

Εκπρόσωπος του Ντάνεελς αρνήθηκε ότι ο άλλοτε δημοφιλής αρχιεπίσκοπος Βρυξελλών θέλησε να συγκαλύψει την υπόθεση, η οποία οδήγησε στην αιφνίδια παραίτηση του επισκόπου της Μπριζ, 73χρονου Ροζέ Βανγκελούβε, αργότερα τον ίδιο μήνα, αλλά οι κασέτες τον εμφανίζουν να επιμένει να μη μαθευτεί.

Ο Βανγκελούβε παραιτήθηκε στις 23 Απριλίου παραδεχόμενος ότι κακοποίησε σεξουαλικά «ένα αγόρι στο περιβάλλον μου», πριν από περίπου 20 χρόνια. Σύμφωνα με την De Standaard, το έκανε αυτό όταν ένας συγγενής του θύματος έστειλε email σε όλους τους Βέλγους επισκόπους ζητώντας να παραιτηθεί μέχρι τα τέλη Μαϊου. Η εφημερίδα έγραψε ότι το θύμα αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις κασέτες για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να εκβιάσει τον Βανγκελέβε ζητώντας χρήματα.

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας του Βελγίου, Γιούργκεν Μετεπενίνγκεν, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το υλικό ήταν γνήσιο.


in.gr , με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...