Ελπίδες για την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για το εγκεφαλικό δίνει μια νέα, πειραματική μέθοδος που ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας ReNeuron αναμένεται να πάρει σύντομα το «πράσινο φως» για την πειραματική έγχυση βλαστοκυττάρων από τον εγκέφαλο εμβρύου
δώδεκα εβδομάδων σε ασθενή με εγκεφαλικό προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να υπάρξει αναστροφή των αλλοιώσεων που έχουν προκληθεί. Η ιδιαιτερότητα της εν λόγω μεθόδου, ωστόσο, εγείρει παράλληλα πολλά θέματα ηθικής, ενώ έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις όλων όσοι τάσσονται κατά των εκτρώσεων, με αποτέλεσμα οι τοποθεσίες όπου διεξάγονται μέχρι στιγμής οι έρευνες να κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό.
Σε περίπτωση που δοθεί τελικά η έγκριση για την κλινική δοκιμή της μεθόδου, αυτή θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο Southern General της Γλασκώβης. Οι επιστήμονες θα δημιουργήσουν μια τομή μήκους περίπου ενός εκατοστού στο κρανίο του ασθενούς, μέσω της οποίας θα χορηγήσουν στο τμήμα του εγκεφάλου που έχει υποστεί ζημιά το υγρό των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων. Από τις μέχρι στιγμής δοκιμές σε ζώα υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αντιστρέψουν προβλήματα κινητικής φύσης που συνδέονται με το εγκεφαλικό. «Ακόμα, πάντως, δεν γνωρίζουμε το πώς λειτουργεί η μέθοδος. Το μόνο που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι ότι τα συγκεκριμένα βλαστοκύτταρα γίνονται μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης» εξηγούν μέλη της επιστημονικής ομάδας. Μοναδική τους ανησυχία είναι το ενδεχόμενο ανάπτυξης καρκινικών όγκων, καθώς η θεραπεία βλαστοκυττάρων βασίζεται στον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων με στόχο την ανανέωση του ιστού.
Αν το πείραμα αποδειχτεί εξίσου επιτυχές και στους ανθρώπους, θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ασθενών ανά τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα θα ελαφρύνει τα ταμεία υγείας κατά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Πέρα από αυτό όμως, η εφαρμογή αυτής της νέας τεχνολογίας θα ανοίξει τον δρόμο για τη θεραπεία πολλών ακόμα ασθενειών, όπως για παράδειγμα του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.