Για να μπορέσει ένας αστροναύτης να συμμετέχει σε διαστημική πτήση, απαιτούνται από 4-10 χρόνια προετοιμασίας! Προετοιμάζονται για τι άραγε; Πώς είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους πέρα από τη Γη;
Πώς είναι η καθημερινότητά τους;
Πώς είναι η καθημερινότητά τους;
Ποιους κινδύνους διατρέχουν; Μπορούν να αντιμετωπίσουν κρίσιμα ζητήματα, όπως ένα πρόβλημα υγείας; Πώς είναι στο διάστημα, όλα αυτά τα θέματα που εμείς εδώ τα θεωρούμε δεδομένα; Ο Sergei Krikalyov, ο ρώσος κοσμοναύτης που κατέχει το ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα, μας απαντά!
Καθημερινό πρόγραμμα = όλη μέρα εργασία
Sergei Krikalyov: «Η πρώτη μέρα που φτάνουμε στον διαστημικό σταθμό, διαφέρει πάρα πολύ απ’ όλες τις υπόλοιπες. Γιατί όταν ερχόμαστε, ερχόμαστε για να φύγει το πλήρωμα που είναι ήδη εκεί, η προηγούμενη αποστολή δηλαδή. Και όσο γίνεται αυτή η αλλαγή του πληρώματος γίνονται πάρα πολλά πειράματα, έτσι ώστε να τους αφήσουμε το γρηγορότερο δυνατό να έρθουνε στη Γη.
Θα ήθελα να πω ότι το διαστημόπλοιο που πηγαίνει στον σταθμό είναι συγκριτικά μικρότερο από τον σταθμό. Οι μηχανές δεν σταματούν να λειτουργούν και ακολουθεί η πρόσδεση. Όσον αφορά την μέρα μας, στις οκτώ η ώρα πρέπει να πηγαίνουμε για ύπνο, δύο ώρες είναι η γυμναστική, και όλος ο υπόλοιπος χρόνος χρησιμοποιείται για να γίνονται πειράματα ή για να δοκιμάζονται καινούρια συστήματα και εξοπλισμοί. Εργαζόμαστε όλη μέρα.»
Ούτε η αναπνοή δεν είναι δεδομένη!
Sergei Krikalyov: «Υπάρχει μία εγκατάσταση που μας επιτρέπει να αναπνέουμε φυσιολογικά στο διάστημα. Τη λειτουργία της ενισχύει και ένα σύστημα χάριν στο οποίο διαχωρίζεται το υδρογόνο και το οξυγόνο απο το νερό, και το οξυγόνο χρησιμοποιείται για αναπνοή.»
Η διατήρηση της θερμοκρασίας, είναι ζωτικής σημασίας.
Ο Sergei Krikalyov εξηγεί πώς εξασφαλίζουν την αναγκαία θερμοκρασία για τον σταθμό. «Είναι αρκετά περίπλοκο το σύστημα της θερμότητας, υπάρχουνε ειδικά συστήματα για να γίνεται πιο κρύος ο σταθμός τα οποία ψύχουν τον αέρα. Το υλικό μέσα σε αυτό το σύστημα συνδέεται με άλλα και εναλλάσσονται μεταξύ τους. Απ’ έξω υπάρχει άλλος εξοπλισμός ο οποίος μεταφέρει αυτή την θερμότητα έξω στο διάστημα.»
Τι τρώνε οι αστροναύτες!
Sergei Krikalyov: «Και βέβαια θέλουμε να φάμε φυσιολογικό φαγητό, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό της τροφής μας είναι αφυδατωμένο και τοποθετημένο μέσα σε συσκευασίες. Αφαιρείται όλο το νερό, είναι αρκετά ελαφρύ όταν το μεταφέρουμε από τη Γη, και μετά στο διάστημα προσθέτουμε νερό και λίγο – πολύ μοιάζει με φυσιολογικό φαγητό.»
Πώς αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα
Sergei Krikalyov: «Το τι θα κάνουμε αν αρρωστήσει κάποιος το φροντίζουμε πριν ακόμα φύγουμε. Πρώτα απ’ όλα, για να μπεις στην ομάδα διαλέγουμε πολύ υγιείς ανθρώπους - και είναι πολλή αυστηρή επιλογή αυτή -. Μετά στο διάστημα της προετοιμασίας φροντίζουμε να μην αρρωστήσει ο άνθρωπος, ενώ τμήμα της προετοιμασίας μας είναι και η ιατρική προετοιμασία. Μπορούμε να παρέχουμε πρώτες βοήθειες, έχουμε αρκετά φάρμακα και εξοπλισμό μέσα στο διαστημόπλοιο. Αν όμως συμβεί κάτι που δεν μπορεί να το λύσουμε ούτε εμείς ούτε μπορεί η Γη να μας βοηθήσει με κάποιο τρόπο, σε αυτή την ακραία περίπτωση γίνεται έκτακτη επιστροφή στη Γη γιατί υπάρχει πάντα το διαστημόπλοιο που είναι στον σταθμό αραγμένο μονίμως και αν χρειαστεί μπαίνουμε σε αυτό και φεύγουμε στη Γη.»
Φοβούνται οι αστροναύτες;
Sergei Krikalyov: «Επειδή βρισκόμαστε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στον διαστημικό σταθμό ή στο διαστημόπλοιο, και ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μην συνεχίζει να φοβάται για πολύ καιρό, μάλλον δεν φοβόμαστε από κάποια στιγμή και μετά. Εξοικειωνόμαστε ακόμα και με το φόβο! Μένει ένας και μοναδικός: ο φόβος μήπως κάνουμε κάτι λάθος.»
Πώς πάνε οι αστροναύτες στην... τουαλέτα;
Κι αν αναρωτιέστε πώς πάνε οι αστροναύτες στην τουαλέτα αφού λόγο έλλειψης βαρύτητας είναι αδύνατο να κάτσουν στη... λεκάνη, η απάντηση είναι απλή: δένονται με ζώνη ασφαλείας, τεσσάρων σημείων παρακαλώ!!