Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

“Να τιμωρούνται οι τράπεζες”

Η Ελλάδα δεν είναι κατά της ύπαρξης ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων στις τράπεζες, είπε την Πέμπτη (16/9) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι
οι τράπεζες θα πρέπει να τιμωρούνται εάν δεν συμμορφώνονται με βασικές αρχές προωθούν ή ανέχονται τη φοροδιαφυγή.
Ο μηχανισμός αυτός σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα πρέπει να είναι δίκαιος, ενώ υποστήριξε πως αν υπήρχε αυτό πριν έξι χρόνια η Ελλάδα δεν θα είχε φτάσει στο σημείο που έφτασε σήμερα.
Παράλληλα διεμήνυσε πως η χώρα θα απευθυνθεί το γρηγορότερο στις αγορές, καθώς δεν μπορεί να στηρίζει την ανάπτυξη της στη βοήθεια του ΔΝΤ και της Ευρώπαϊκής Ένωσης.


Κληθείς, να σχολιάσει το ενδεχόμενο αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θεωρεί απίθανο, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, πολλά κράτη μέλη έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με αυτό το ζήτημα.


Για τις διμερείς συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα σχόλια όλων για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να πλησιάσει τους στόχους της ήταν θετικά.


"Τα θετικά σχόλια της Επιτροπής και των εταίρων μας είναι ένα δείγμα αξιοπιστίας της χώρας μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει το συντομότερο δυνατό στις αγορές και να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις.


Κληθείς, εξάλλου να σχολιάσει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναφέρεται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: "Υπάρχει μία εθνική κρίση και όχι μία κρίση που εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα".


Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των στρατηγικών εταίρων της ΕΕ (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, κ.α.) που απασχόλησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΕΕ επιβεβαιώνει τη βούλησή της να έχει ένα ενισχυμένο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.


Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από την Ευρωασιατική Σύνοδο ASEM που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα με την Κίνα και την Ν. Κορέα, ο πρωθυπουργός της Κίνας θα επισκεφθεί την Αθήνα, γεγονός που αποδεικνύει τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα σε θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης.


Παπακωνσταντίνου: Θετικά τα πράγματα στην Ευρώπη


Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνάντηση του με τη γαλλίδα ομόλογο του Κριστίν Λανγκάρτ, υποστήριξε πως υπάρχει πιο θετική στάση στο εξωτερικό όσον αφορά στη χώρα μας.


Εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός όσον αφορά την πορεία των εσόδων και έκανε λόγο για θετική εικόνα όσον αφορά στις δαπάνες ενώ διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «κυνηγήσει ανελέητα» τους φοροφυγάδες.


cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...