Στα 27 του έπασχε από διαγνώστηκε παρανοϊκή σχιζοφρένεια, πάλεψε και νίκησε την ασθένεια
Ο Γερμανός Πίτερ Λίμαν είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που έζησε μέσα στα ψυχιατρεία και 33 χρόνια μετά αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την
εφημερίδα Τα ΝΕΑ, ο Γερμανός νοσηλεύτηκε σε νοσοκοµείο κοντά στη Στουτγκάρδη. Δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε να παλέψει τις ψυχκές ασθένεις. Αυτή η εμπειρία τον στιγμάτισε και αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιµετωπίζουν παρόµοια προβλήµατα.
Οπως περιγράφει στο βιβλίο του «Βγαίνοντας από τα ψυχοφάρµακα», για 12 μήνες οι γιατροί του χορηγούσαν κοκτέιλ ψυχοφαρµάκων. Είχε μετατραπεί σε φυτό, αλλά η εσωτερική του δύαμη ντον ώθησε να παλέψει. Συνέχισε τις πανεπιστηµιακές σπουδές και εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής, προσφέροντας τις γνώσεις και την εµπειρία του.
«Ελπίζω ότι αυτό το πανεπιστήµιο, το οποίο τίµησε µε αυτό τον τρόπο την εµπειρία των χρηστών και επιζώντων της ψυχιατρικής θα αποτελέσει παράδειγµα για άλλα πανεπιστήµια, έτσι ώστε η φωνή των επιζώντων να ακουστεί και να υποστηριχθούν στον αγώνα τους για ανθρώπινα δικαιώµατα», ευχήθηκε στην οµιλία του ο κ. Λίµαν.
Ποιος είναι ο Πίτερ Λίμαν
Γεννήθηκε το 1950 στο Καλ της Γερµανίας και σπούδασε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήµιο του Βερολίνου, από όπου αποφοίτησε το 1977 ως διπλωµατούχος κοινωνικός παιδαγωγός. Την ίδια χρονιά και αφού του έχει διαγνωστεί ψυχική πάθηση, οδηγήθηκε χωρίς τη θέλησή του ή κάποια δικαστική απόφαση σε δηµόσιο ψυχιατρείο. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισµού του, όπως περιγράφει, βίωσε µία σειρά από παραβιάσεις της σωµατικής του ακεραιότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του και των ανθρωπίνων δικαιωµάτων του.
Αυτές οι προσωπικές εµπειρίες τον ώθησαν το 1979 σε επιστηµονικές και ανθρωπιστικές δράσεις κατά της ψυχιατρικής αυθαιρεσίας και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων ανθρώπων µε ψυχιατρική εµπειρία τόσο στη Γερµανία όσο και διεθνώς. Είναι από τους επικριτές του παραδοσιακού ψυχιατρικού µοντέλου και συνεχίζει αδιάλειπτα µέχρι σήµερα τη δράση του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων των ανθρώπων µε ψυχιατρική εµπειρία.