Καλύτερη και πιο υγιεινή διατροφή, και όχι περισσότερη άσκηση, είναι το «κλειδί» για να χάσουμε βάρος.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, οι οποίοι εξέτασαν τους παράγοντες που
οδηγούν σε μόνιμη απώλεια κιλών σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους και βρήκαν ότι η δίαιτα είναι εκ των ων ουκ άνευ.«Οι υπέρβαροι που ασκούνται με σκοπό να χάσουν κιλά δεν θα δουν αποτέλεσμα αν δεν κάνουν και δίαιτα.
Όσοι πιστεύουν ότι θα αδυνατίσουν μόνο με την άσκηση ζουν σε μια ψευδαίσθηση: μόνο η σοβαρή, μακροπρόθεσμη δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια βάρους.
Για να χάσουμε τις 300 θερμίδες που έχει ένα σάντουιτς θα πρέπει να τρέξουμε επί μία ώρα.
Για να μειωθεί το βάρος ενός παχύσαρκου ώστε να φθάσει σε φυσιολογικά επίπεδα θα έπρεπε να περπατάει 4-5 ώρες την ημέρα» λέει ο καθηγητής της Βιολογίας και επικεφαλής της έρευνας δρ Τζον Σπίκμαν.
Η ομάδα του συγκέντρωσε στοιχεία από σειρά ερευνών οι οποίες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια προκειμένου να βρει τον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της παχυσαρκίας που πλήττει τον δυτικό κόσμο.
Η συγκριτική μελέτη έδειξε ότι σήμερα δεν είμαστε λιγότερο δραστήριοι απ΄ ό,τι ήμασταν πριν από δύο δεκαετίες. Κατά τον δρα Σπίκμαν, αυτό σημαίνει ότι « η παχυσαρκία, ένα πρόβλημα που διογκώνεται συνεχώς στις ημέρες μας, δεν οφείλεται τόσο στην έλλειψη άσκησης όσο στην κακή διατροφή».
«Απλώς σήμερα πάρα πολλοί άνθρωποι στον δυτικό κόσμο τρώνε πολύ και καταναλώνουν ως επί το πλείστον ανθυγιεινές, παχυντικές τροφές» λέει ο ερευνητής. « Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όσοι διαμορφώνουν την πολιτική στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ότι αν θέλουν να βοηθήσουν υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να προβάλουν τις υγιεινές συνήθειες διατροφής και όχι αποκλειστικά την άσκηση ως απάντηση στο πρόβλημα» λέει ο δρ Σπίκμαν στον «Ιndependent».
Στη Βρετανία υπέρβαρο θεωρείται το 61% του πληθυσμού, ενώ ένας στους έξι Βρετανούς είναι κλινικά παχύσαρκος.
Επιστήμονες τόνισαν πάντως στην εφημερίδα ότι δεν πρέπει να φθάσουμε στο άλλο άκρο και να δώσουμε όλη την έμφαση στη δίαιτα.
«Τα οφέλη της άσκησης είναι βεβαίως γνωστά και μεγάλα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έστω και η ελαφρά άσκηση ενδυναμώνει μυς και οστά, βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχική υγεία, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων» λένε