Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ποιοτική και όχι ποσοτική η διαφορά στα χρόνια ζωής των υπέρβαρων

Η ποιότητα ζωής και όχι ο αριθμός των χρόνων διαφέρει στα ελαφρώς υπέρβαρα άτομα σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που υποστηρίζει πως οι “παχουλοί” φτάνουν ως τα βαθιά γεράματα.
Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει η...
εν λόγω έρευνα του ολλανδικού πανεπιστημίου του Groningen, μόνο η σοβαρή παχυσαρκία (με ΔΜΣ άνω του 35) συνεπάγεται αύξηση της νοσηρότητας –της ροπής του ατόμου προς τα προβλήματα υγείας.
Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι οι υπέρβαροι –αλλά και οι ελαφρώς παχύσαρκοι– δεν έχουν προδιάθεση να ζήσουν λιγότερα χρόνια.
Μάλιστα, το προσδόκιμο ζωής για τους ελαφρώς υπέρβαρους (ΔΜΣ=25-29,9) είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από όσους έχουν φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ=18,5-25). Μόνο όσοι ανήκουν στην κατηγορία της σοβαρής παχυσαρκίας (ΔΜΣ>35) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας.
Επιπλέον, τα άτομα με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, φαίνεται πως ζουν περισσότερο και υποφέρουν λιγότερο από σωματικές ασθένειες και γνωστικές δυσλειτουργίες, σύμφωνα με την έρευνα.
Η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει την υπόθεση της «γνωστικής εφεδρείας» (cognitive reserve), σύμφωνα με την οποία τα άτομα ανώτερου μορφωτικού επιπέδου μπορούν να αναβάλλουν τη γνωστική δυσλειτουργία και την απώλεια μνήμης, καθώς ανταποκρίνονται καλύτερα στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.
Τέλος, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το κάπνισμα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από την παχυσαρκία. Δεδομένου ότι οι καπνιστές πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία κατά μέσο όρο, ζουν λιγότερα χρόνια με προβλήματα υγείας.
«Εάν θέλουμε να το κόστος της υγείας να παραμείνει σε λογικά πλαίσια, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η παχυσαρκία και όχι το κάπνισμα», τονίζει η επικεφαλής ερευνήτρια, καθώς το κάπνισμα σκοτώνει, ενώ η παχυσαρκία παρατείνει το διάστημα της ζωής με προβλήματα υγείας.


cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...