Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Χρηματοδότησαν γερουσιαστές που αμφισβήτησαν την υπερθέρμανση του πλανήτη

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη πως μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, χρηματοδότησαν πολέμιους της νομοθεσίας για την προστασία του κλίματος στις ΗΠΑ.
Εταιρίες όπως οι γερμανικές Bayer και BASF και οι γαλλικές Lafarge και GDF-Suez, χρηματοδότησαν Αμερικανούς γερουσιαστές που αμφισβητούν τους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με...
έκθεση που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (RAC).
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της Ευρώπης κατέβαλαν τουλάχιστον 306.000 δολάρια το 2010 σε γερουσιαστές που αμφισβητούν τις επιπτώσεις στο κλίμα ή σε πολέμιους της νομοθεσίας για την προστασία του κλίματος στις ΗΠΑ.
Βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιοποίησε τον Οκτώβριο η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή των ΗΠΑ με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα στις 2 Νοεμβρίου. Αναφέρουν λεπτομερώς τα ποσά που έλαβε κάθε γερουσιαστής και το όνομα του δωρητή, σύμφωνα με την αμερικανική πολιτική διαφάνειας στη χρηματοδότηση των βουλευτών.
«Μια ομάδα των μεγαλύτερων παραγωγών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη χρηματοδοτεί τις πολιτικές εκστρατείες ορισμένων από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής στους κόλπους της Γερουσίας», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Υπογραμμίζουν ότι αυτές οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις συσπειρώνονται ταυτόχρονα κατά της δραστικής μείωσης των εκπομπών αυτών (των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι δεν λαμβάνουν μέτρα πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης των ΗΠΑ στο θέμα αυτό.
Η έκθεση αναφέρει ότι η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge που ευθύνεται για την εκπομπή πέρυσι 15 εκατομμυρίων τόνων του αντιστοίχου διοξειδίου του άνθρακα, πλήρωσε 34.500 δολάρια και η GDF-Suez,21.000 δολάρια στους Αμερικανούς γερουσιαστές που αντιτίθενται στην καθιέρωση αγοράς άνθρακα στις ΗΠΑ.
Ο πιο γενναιόδωρος δωρητής της ομάδας, ήταν η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer με 108.000 δολάρια και ακολούθησε η BASF με 61.500 δολάρια.


newsit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...