Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Έρευνα για τον Αγ. Παντελεήμονα

Αντικείμενο έρευνας για την ηγεσία της Αστυνομίας έγινε χθες η δήλωση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, ότι αστυνομικοί του τμήματος Αγίου Παντελεήμονα του εκμυστηρεύτηκαν πως κινδυνεύει η ζωή τους από...
τις ακροδεξιές - ρατσιστικές ομάδες αν δείξουν επιείκεια στους αλλοδαπούς.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ ενημερώθηκε μόλις χθες για τη συγκεκριμένη δήλωση, που έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο κ. Νόβακ, στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα της Αστυνομίας και δημοσιεύτηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ χρησιμοποιήθηκε προχτές και από την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, σε ανακοίνωση για τα προβλήματα των αστυνομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Λευτέρης Οικονόμου, ζήτησε εξηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που δεν τον ενημέρωσαν για τη σοβαρότατη αναφορά του κ. Νόβακ και παράλληλα διέταξε να γίνει έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αληθεύει κάτι τέτοιο.
Ακολούθησε μια ανακοίνωση-διάψευση της ΓΑΔΑ, σχετικά με το αν αστυνομικοί κατήγγειλαν πράγματι στον κύριο Νόβακ ότι απειλούνται από τις ρατσιστικές ομάδες, η οποία αναφέρει τα εξής:
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νόβακ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα δεν τέθηκαν, στο πλαίσιο της επίσημης συνάντησης και παροχής στοιχείων και πληροφοριών στον ειδικό εισηγητή του Ο.Η.Ε., ανάλογα θέματα.
Οι αστυνομικοί εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και κυρίως χωρίς φοβικά σύνδρομα. Αρμόδιος αξιωματικός που ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε ότι πράγματι δεν έγινε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στον Αγ. Παντελεήμονα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανόν «να χάθηκε στη μετάφραση» το όλο ζήτημα.
Συλλήψεις
Ο ίδιος τόνισε ότι «καμία τέτοια ομάδα δεν μπορεί να μας απειλήσει και θα κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει», προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι «φέτος έχουμε τις περισσότερες συλλήψεις ακροδεξιών στο κέντρο της Αθήνας».
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κανείς δεν αμφισβητεί ευθέως τη δήλωση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, καθώς όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έχουν μαγνητοφωνηθεί.
Το επίμαχο σημείο της συνέντευξης του κ. Νόβακ αναφέρει ότι: «Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αγ. Παντελεήμονα πρόσθεσαν ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες μεταξύ μεταναστών και ρατσιστικών ομάδων, διότι αν θεωρηθούν από αυτές ότι δείχνουν ευνοϊκή μεταχείριση προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, απειλείται η ζωή των ίδιων των αστυνομικών οργάνων».
Οπως διευκρινίστηκε, ο ειδικός εισηγητής ανέφερε τα παραπάνω απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ανησυχεί για την τρομοκρατία ακροδεξιών στον Αγ. Παντελεήμονα.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...