Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η Frontex στα ελληνικά σύνορα

Διευκρινίσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας σχετικά με την ανάπτυξη δύναμης της Frontex στον Εβρο, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κύμα λαθρομεταναστών, έδωσε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της...
αρμόδιας επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ.
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ο Μικέλε Τσερκόνε τόνισε ότι η απόδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα ήταν επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, καθώς πρόκειται για «μια χωρίς προηγούμενο κατάσταση η οποία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες κινδυνεύει να επιδεινωθεί».
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, τυπικά η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το διευθυντή της Frontex εντός πέντε ημερών από την υποβολή του ελληνικού αιτήματος. Υπογράμμισε δε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια η ανάπτυξη της μονάδας ταχείας επέμβασης της Frontex να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ώστε η απάντηση της ΕΕ να είναι τάχιστη και αποτελεσματική.
Σύμφωνα με τον κ. Τσερκόνε, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνιστεί ο αριθμός των συνοριακών φυλάκων που θα αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, το πότε θα αναλάβουν δράση και ποια θα είναι επακριβώς η εντολή τους.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε πάντως ότι θα πρόκειται για πεπειραμένους συνοριακούς φύλακες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι οποίοι θα επιχειρούν υπό την αιγίδα και την ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα συνδιαμορφωθεί από την Ελλάδα και τη Frontex.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, καθώς για την περίοδο 2007-2013 προβλέπεται συνολικά η διάθεση 323 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας.
Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας αναφορικά με τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος ασύλου.
Αναφέρθηκε ακόμη στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των αρμόδιων κοινοτικών και ελληνικών αρχών για τη δημιουργία ενός προγράμματος δράσης στον τομέα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Σε ό,τι αφορά στη στάση της Τουρκίας, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων την πρότασή της για συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών, η οποία και συζητείται ώστε να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Ελλάδας για άμεση ανάπτυξη των ομάδων ταχείας επέμβασης, καθώς και επιχειρησιακών μέσων του FRONTEX στα ανατολικά σύνορα της χώρας, υπέβαλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, με επιστολή του στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Κομισιόν το έκανε δεκτό και σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο, Σεσίλια Μάλμστρομ, οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν και θα τεθούν υπό τις οδηγίες των ελληνικών αρχών.
Θα είναι η πρώτη φορά που θα τεθεί σε επιχειρησιακή ισχύ η μεθοριακή δύναμη ταχείας επέμβασης από την ημέρα της σύστασής της το 2007.
«Πρόσφατα, ο αριθμός των λαθρομεταναστών έχει αυξηθεί σημαντικά και η κατάσταση έχει καταστεί ιδιαίτερα δραματική», τονίζει η Κομισιόν.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη μήκους 12,5 χλμ μεθόριο της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...