Το Διαδίκτυο είναι μια καινούρια μορφή ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους και λειτουργεί σαν «ναρκωτικό», αφού οι χρήστες τους παγκοσμίως …ξημεροβραδιάζονται μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Το κομπιούτερ φαίνεται ότι αντικαθιστά τον φίλο, τις συντροφιές, τον εραστή κι άλλα πολλά.
Θεραπεία για εθισμένους στο Διαδίκτυο εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο περίπου, στο...
“Policlliniko Gemelli” της Ρώμης.
Αυτήν τη νέα μορφή αποτοξίνωσης, από αυτήν την εξάρτηση που παρατηρείται όλο και συχνότερα σε νέες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες προσπαθεί να εξαλείψει η ιταλική κλινική.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βυθίζονται στον εικονικό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών και των chat σε σημείο που να χάνουν την επαφή τους με την πραγματικότητα.
«Ο εθισμός στο ίντερνετ τείνει να γίνει μάστιγα της εποχής και σύμφωνα με ορισμένες έρευνες μπορεί να οδηγηθεί σ’ αυτόν έως και το 40% των χρηστών του Διαδικτύου», εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης των εθισμένων στο Διαδίκτυο, ο ψυχίατρος κ. Φρεντρίκο Τονιόνι.
Ας δούμε, όμως, τι γνώμη έχουν και τι λένε επ’ αυτού οι δικοί μας ειδικοί.
Συγκεκριμένα, ο ψυχίατρος κ. Γιάννης Κούρος, μας είπε: «Το internet, είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που έχει εμφανιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια. Είναι εντυπωσιακό, γιατί βλέπουμε οικογενειάρχες με καριέρα και παιδιά και σε ηλικία γύρω στα 45, να εγκαταλείπουν τις καθημερινές τους ασχολίες κι όλο τον ελεύθερο χρόνο τους εξαφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή, στα διάφορα παιχνίδια και στα chat.
Ακόμα χειρότερο είναι να βλέπεις νεαρούς χρήστες να παραμελούν τα σχολικά τους καθήκοντα, να απασχολούνται 8ωρα και 12ωρα στον υπολογιστή.
Είναι εξαιρετικά βλαβερό για την σωματική, αλλά και την ψυχική τους υγεία. Το internet, λειτουργεί πια σαν ισχυρό ναρκωτικό.»
Στο ίδιο μήκος κύματος, είναι και η παιδοψυχολόγος, κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, η οποία μας λέει τα εξής: «Αυτή η προσπάθεια αποτοξίνωσης από το Διαδίκτυο, δεν γίνεται μόνο στη Ρώμη, αλλά και σε άλλες πόλεις.
Όσο για το Διαδίκτυο, η εξάρτηση ξεκινά πολύ σταδιακά και… κάτω από την μύτη των γονιών. Το παιδί, ο έφηβος και ο ενήλικας χρήστης αρχίζουν να μην τρώνε, να μην κάνουν μπάνιο, να μην διαβάζουν - αυτό αφορά τα παιδιά και τους εφήβους - να μην βγαίνουν έξω με τους φίλους τους, να μην πηγαίνουν σχολείο, ή στην δουλειά τους κ.λ.π.
Τα περισσότερα άτομα που ασχολούνται με το Διαδίκτυο εθίζονται συνήθως σε παιχνίδια που είναι διαδραστικά. Παιχνίδια ενσάρκωσης ρόλων. Αυτά τα παιχνίδια παίζονται συγχρόνως σε πολλές χώρες, με νέους που ενσαρκώνουν διάφορους ρόλους και πολλές φορές ταυτίζονται μ’ αυτόν τον ρόλο.»
Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του ψυχολόγου-κοινωνιολόγου, κ. Γιώργου Πιπερόπουλου, ο οποίος μιλά για την «ιντερνετομανία». Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες των επιστημόνων συμπεριφοράς επικεντρώνονται και στο χώρο της επίδρασης που μπορεί να έχει η πολύωρη και μακρόχρονη χρήση δικτύων πληροφόρησης στον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο και την κοινωνική συμπεριφορά του χρήστη. Ήδη ερευνητικές προσπάθειες τεκμηριώνουν σποραδικά κρούσματα ψυχωσικής συμπεριφοράς που συνδέεται με υπερβολική χρήση των κομπιούτερ σε άτομα με ανώριμες προσωπικότητες.
Οι «ιντερνετομανείς» μοιάζουν στις δομές προσωπικότητας, στον χαρακτήρα και το συναισθηματικό τους φάσμα με τους κλασικούς παθολογικούς παίκτες, αυτούς που αποκαλούμε τζογαδόρους διαφόρων μορφών, ακριβώς επειδή τους διακρίνει η γνωστή αποτυχία ελέγχου της συμπεριφοράς τους χωρίς να βρίσκονται υπό την επίδραση ψυχοτρόπων ουσιών.»
zougla.gr