Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κατανόηση δείχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέναντι στους Έλληνες που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους...

Η φωνή δεκάδων χιλιάδων "αγανακτισμένων" Ελλήνων που κατέβηκαν στους δρόμους και τις πλατείες σε όλη την Ελλάδα ακούστηκε και στην Ουάσιγκτον, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επισημαίνει ότι...
κατανοεί τους πολίτες.
Ο απόηχος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των πολιτών στις ελληνικές πόλεις δεν πέρασε απαρατήρητος, με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Καρολίν Άτκινσον, να επισημαίνει ότι στόχος του προγράμματος και της υποστήριξης είναι να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης.
"Στόχος του προγράμματός μας, του προγράμματος της κυβέρνησης και της υποστήριξής μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης, σε τροχιά ανάπτυξης, σε τροχιά σταθερότητας με καλύτερες επιλογές και ευκαιρίες για τους πελάτες της. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν δύσκολες στιγμές σήμερα και κατανοούμε ότι ο ελληνικός λαός τις αντιμετωπίζει, αλλά στόχος είναι να βρεθούν σε μια καλύτερη θέση", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά από ένα μπαράζ ερωτήσεων για την Ελλάδα και τη στάση που επιδεικνύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ότι όταν υπάρχει κενό μεταξύ των δαπανών μιας χώρας και των εσόδων της, τότε υποστηρίζουν ένα μείγμα προσαρμογής με την ίδια τη χώρα να λαμβάνει μέτρα για την περιστολή των δαπανών, τη βελτίωση των εσόδων και την ενίσχυση της ανάπτυξης αν χρειάζονται σημαντικά μέτρα για την προώθηση της ισχυρής ανάπτυξης.
"Το Εκτελεστικό Συμβούλιό μας δεν μας επιτρέπει να δανείζουμε χωρίς εγγυήσεις... Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τα χρήματα των μελών μας όταν δανείζουμε. Δεν είμαι εγώ που δανείζω, είναι κάθε χώρα στον κόσμο που δανείζει στην Ελλάδα και γι' αυτό ζητούμε αυτό που περιγράφουμε με τον τεχνικό όρο 'οικονομικές διαβεβαιώσεις'...", συμπλήρωσε.
Οι εγγυήσεις που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως σημείωσε, αφορούν τόσο τη χρηματοδότηση της Ελλάδας όσο και τις πολιτικές που θα πρέπει να υιοθετήσει η χώρα. "Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες κατά το τελευταίο έτος" σχολίασε, ενώ παραδέχθηκε πως η στάση των χρηματαγορών έναντι της Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αν και "δεν είναι ασύνηθες η εξέλιξη να μην είναι αυτή ακριβώς που προβλέπει κανείς".
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου και τη συμμετοχή του Ταμείου στη διαδικασία, σημείωσε πως ο δανεισμός βασίζεται σε οικονομικά κριτήρια. "Αναζητούμε για μια συναίνεση σε θέματα οικονομικής πολιτικής", προσέθεσε.
Επισήμανε, τέλος, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας πως μια τέτοια διαδικασία δεν είναι αναπόφευκτη, ενώ έκανε λόγο και για απόλυτη αναγκαιότητα να βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης η Ελλάδα.


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...