Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Ο Φρόιντ, τα πρωτόγονα ένστικτα και ο Στρος Καν

«Η πρώτη αντίδραση είναι η κατάπληξη. Σε μια περίοδο της ζωής του όπου ήταν περισσότερο από ποτέ αντικείμενο παρατήρησης από τα μέσα ενημέρωσης, όπου εξεταζόταν η παραμικρή του κίνηση, δήλωση και...
χειρονομία ο Ντομινίκ Στρος Καν κάνει -αν αυτό επιβεβαιωθεί- αυτό που περίμεναν όλοι όσοι τον παρακολουθούσαν. Είναι πραγματικά απίστευτο. Στην ψυχανάλυση, αυτό ονομάζεται παραπραξία. Είναι μια πράξη που υπακούει στις προσδοκίες αυτών που σε παρατηρούν και στρέφεται εναντίον των συμφερόντων σου» σημειώνει στην εφημερίδα Λιμπερασιόν ο Αλέν Ντιντιέ Βέιγ, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και μέλος της φροϋδικής σχολής.


Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, η πράξη του Στρος-Καν είναι παράλογη. Θα μπορούσε να δώσει όμως κανείς και την αντίθετη ερμηνεία. Σε μια περίοδο όπου η ατμόσφαιρα γύρω από τον «εικονικό» προεδρικό υποψήφιο είναι αποπνικτική, ενεργοποιείται το καταπιεσμένο πρωτόγονο σεξουαλικό ένστικτο.


«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση της παγίδας» τονίζει ο γάλλος ψυχαναλυτής. «Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, έγιναν πολλές επιθέσεις εναντίον του για την Πόρσε και τα ρούχα που ράβει στην Αμερική. Ακριβώς γι' αυτό, όμως, ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε να προσέχει. Εάν δεν μπορεί να προφυλαχθεί από μια τέτοια παγίδα, εάν κάνει ένα τέτοιο λάθος κρίσης, αναρωτιέται κανείς για τα αποτελέσματα που επιφέρει η άσκηση της εξουσίας. Ο Στρος-Καν θα μπορούσε να μείνει εκεί που ήταν και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αντίθετα, δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να δραπετεύσει. Με την έννοια αυτή, παίζει ένα μέρος του ρόλου που περιμένουν απ' αυτόν οι αντίπαλοί του. Πρόκειται για μια καταστροφή. Κι ακόμη χειρότερα, για μια προαναγγελθείσα καταστροφή».


Ένας άλλος ψυχίατρος, ο Λοράν Καριλά, επισημαίνει με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα σημειώνει «Η παθολογική άσκηση γοητείας συνίσταται στην καταδίωξη ενός άνδρα ή μιας γυναίκας και η αποζημίωση είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκεται. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη σεξουαλική επίθεση, που είναι κάτι πολύ σπάνιο. Ο εθισμός στο σεξ είναι μια παθολογία και δεν διαφέρει για μας από τον εθισμό στα ναρκωτικά, τον καπνό ή το αλκοόλ. Ο εθισμένος στο σεξ είναι ένας άνθρωπος που θέλει με πάθος να καταναλώσει, και το πάθος του αυτό δεν μπορεί να το διαχειριστεί, ακόμη κι αν γνωρίζει ότι του κάνει κακό. Δεν είναι όμως βίαιος. Για να ικανοποιήσει το πάθος του, μπορεί να δει μια πορνογραφική ταινία ή να σερφάρει στο Internet. Και κάτι ακόμη: ο εθισμός στο σεξ δεν έχει καμιά σχέση με την άσκηση εξουσίας. Αφορά όλο τον κόσμο».


Ο γάλλος συγγραφέας Λουί ντε πάντως με άρθρο του επίσης στη Λιμπερασιόν μιλά για «φιλοσοφικό ήρωα» και δεν αποκλείει ο Στρος-Καν κατά βάθος χαίρεται σήμερα. Γιατί με την πράξη του αρνήθηκε το μέλλον που όλοι οι άλλοι είχαν χαράξει γι' αυτόν. Με την έννοια αυτή, η επίθεση που φέρεται να έκανε στην καμαριέρα αποτελεί μια τρελή πράξη απόλυτης απελευθέρωσης, σχεδόν ένα έργο τέχνης.


newsbeast.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...