Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Στις 12 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον δήμο Μαραθώνα, διοργανώνεται πεζοπορία στα «μονοπάτια του Πολιτισμού»


Πέρασαν 2500 χρόνια από την στιγμή που άναψε την σπίθα για τον πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε και την δημοκρατία. Η μάχη του Μαραθώνα, 490 π.Χ. αναγνωρίζεται από όλο τον πλανήτη ως η αρχή. Ο δήμος Μαραθώνα με επικεφαλής τον δήμαρχο Σπύρο Ζαγάρη οργανώνουν μία σειρά από εκδηλώσεις για να τιμήσουν αυτή την ιστορική επέτειο.

Συνοδοιπόρος η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η οποία για τις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία διεξήχθη η μάχη του Μαραθώνα, σε συνεργασία με τον δήμο Μαραθώνα, οργανώνει πεζοπορία στα «μονοπάτια του Πολιτισμού». Μία διαδρομή με φαναράκια η οποία θα ξεκινήσει στις 19.30 από την πλατεία της παραλίας του Μαραθώνα και θα ολοκληρωθεί στον Τύμβο. Εκεί με την συμβολή κορυφαίων καλλιτεχνών όπως η Λυδία Κονιόρδου, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο Λευτέρης Βογιατζής θα αναγνωστούν αρχαία κείμενα για την μάχη του Μαραθώνα. Η εκδήλωση ια περιλαμβάνει και ήχους από την αρχαία Ελλάδα με όργανα όπως η λύρα ή η σάλπιγγα με την επιμέλεια του Νίκου Ξανθούλη.

Η Μαρία Πολύζου, η γυναίκα που επανέλαβε τον Φειδιππίδειο άθλο θα έχει ξεχωριστό ρόλο όπως και νέοι από τον Μαραθώνα.

Το μοναδικό παράπονο όλων η παντελής απουσία της πολιτείας από τις εκδηλώσεις.

"Πρώτα από όλα υπάρχουν πράγματα που συνδέεουν απόλυτα τον Μαραθώνα με την εταιρεία προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Δεξαμενή αξιών, της ειρήνης, της δημοκρατίας, του ευ αγωνίζεσθαι είναι ο τόπος που έδωσε την έναυσμα για όλα αυτά που γεννήθηκαν μετά την μάχη" τόνισε ο δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης και επεσήμανε ότι "τα μονοπάτια που θα διανύσουμε, συνάδουν απόλυτα με την πεμπτουσία του ελληνικού πολιτισμού διότι χωρίς την μάχη του Μαραθώνα δεν θα υπήρχε ο χρυσός αιώνας του Περικλή και η δημοκρατία".

"Με τα φαναράκια θα περπατήσουμε στα μονοπάτια του Μαραθώνα και θα καταλήξουμε αποτείοντας φόρο τιμής στους 192 νεκρούς της μάχης. Λιτά, απέριττα, όπως αρμόζει σε έναν τόπο που αποπνέει μεγαλείο και ηρεμία. Η μάχη του Μαραθώνα, όλα τα ιδανικά της, αποτελούν οδηγό για τις σημερινές μας προσπάθειες. Έχουμε σύγχρονα ερωτήματα και ζητούμε σύγχρονες λύσεις. Πάντα όμως μαθαίνουμε από το παρελθόν και δεν υπάρχει καλύτερη διδαχή από αυτή την μάχη. Με ρώτησαν στην Βοστόνη όπου αφιέρωσαν τον φετινό Μαραθώνιο της πόλης τους στην επέτειο των 2500 ετών από την μάχη, τί κάνει η Ελλάδα για τα 2500 χρόνια της επετείου. Όπως καταλαβαίνετε έμεινα βουβός διότι ενώ αυτοί αφιέρωσαν τρεις μήνες για να τιμήσουν τους προγόνους εμείς δυστυχώς μένουμε αδρανείς. Όλες οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν χάρις στην ανιδιοτελή προσφορά εθελοντών αλλά και ανθρώπων που αγαπούν τον πολιτισμό και την ιστορία. Ούτε ένα ευρώ δεν θα πληρώσει ο δήμος Μαραθώνα και η πολιτεία. Το 99% των κατοίκων της Ελλάδας δεν γνωρίζουν για τα 2500 χρόνια και ότι η 12η Σεπτεμβρίου αποτελεί την επέτειο της μάχης. Είναι δύσκολο πράγμα ο πολιτισμός αλλά έναν να αλλάζουμε κάθε φορά αποτελεί επιτυχία. Αυτή είναι η ευκαιρία να αποβάλουμε την μιζέρια και τις δυσκολίες" επεσήμανε ο δήμαρχος.

Ο γνωστός ηθοποιός, που θα συμμετέχει στην εκδήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης υπογράμμισε: "για μία ακόμα φορά βλέπουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία να στηρίζει τον πολιτισμό και την ιστορία μας σε μία τόσο σημαντική επέτειο όπως τα 2.500 χρόνια από την μάχη του Μαραθώνα. Να ετοιμάζονται οι ίδιοι άνθρωποι από τώρα διότι σε 10 χρόνια έχουμε την επέτειο από την Σαλαμίνα και τις Θερμοπύλες".

Από την πλευρά της η ιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού, Λυδία Καρρά τόνισε: "Να κάνουμε κάτι που θα μείνει στον τόπο. Θέλουμε για μία γενιά να υπάρχει ως παρακαταθήκη. Να βοηθήσουμε Έλληνες και ξένους επισκέπτες να έρχονται σε ένα τοπίο και να το ανακαλύπτουν μόνοι τους. Θα γίνει ο Μαραθώνας τόπος προορισμού για όλους. Συμφωνήσαμε με τον δήμαρχο ανήμερα της επετείου της μάχης, να ξεκινήσουμε αυτή την διαδρομή στα μονοπάτια του Μαραθώνα. Θα ξεκινήσουμε από την πλατεία παραλίας Μαραθώνα. Θα διανύσουμε μία μικρή διαδρομή, 30 λεπτών για να φτάσουμε στον Τύμβο. Θα καθίσουμε εκεί και μία σειρά ανθρώπων θα τιμήσουν την βραδιά. Η Μαρία Πολύζου που πρόσφατα αναβίωσε τον Φειδιππίδειο άθλο. Θα ακούσουμε με την προσφορά του Λευτέρη Βογιατζή, της Λυδίας Κονιόρδου και του Κωσταντίνου Μαρκουλάκη, τον λόγο του Ηροδότου. Μουσικά θα έχουμε μαζί μας τον Νίκο Ξανθούλη ο οποίος οργανώνει τους γλυκούς ήχους. Ο Μαραθώνας είναι ένα σύμβολο για το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με υψηλά ιδανικά. Το μήνυμα του Μαραθώνα είναι πως ο καθένας μας κάνει την διαφορά".



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...