2.500 στρέμματα, ευκρινώς και λεπτομερώς οριοθετημένα, εντάσσονται πλέον στις Ζώνες Α' και Β' αρχαιολογικής προστασίας της Κνωσσού με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε να σταματήσει η άναρχη δόμηση γύρω από το ανάκτορο της Κνωσού.
Μέγα «τραύμα» στο σημαντικότερο μνημείο της μινωικής Κρήτης έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια η άναρχη δόμηση γύρω από την Κνωσό. Εξαιτίας αυτού άλλωστε η Κνωσός δεν έχει περιληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UΝΕSCΟ, καθώς θεωρήθηκε ότι η υπάρχουσα κατάσταση δείχνει έλλειψη σεβασμού της Ιστορίας και της προστασίας των αρχαιοτήτων.
Μια κήρυξη του ευρύτερου χώρου της Κνωσού, η οποία είχε γίνει από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1976, δεν είχε προσφέρει καμία προστασία. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να βάλει φρένο στην αυθαιρεσία, ικανοποιώντας όμως παράλληλα και τα αιτήματα των πολιτών, όπου αυτό είναι δυνατόν. Γιατί πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός από τα ανάκτορα της Κνωσού, δεν έχει ανασκαφεί τίποτε άλλο. Ούτε η τεράστια μινωική πόλη, η οποία βρισκόταν -και βρίσκεται ακόμη- γύρω από το ανάκτορο ούτε τα νεκροταφεία.
Στη Ζώνη Α΄ προστασίας της Κνωσού (όπου δεν επιτρέπεται δόμηση) παραμένουν ωστόσο οι τέσσερις οικισμοί που υπάρχουν στην περιοχή από το 1923 (Μακρύ Τείχος, Μπουγάδα Μετόχι, Φορτέτσα και Αγία Ειρήνη), απολύτως οριοθετημένοι ώστε να μην επεκταθούν. Όσον αφορά όμως τα περίπου 700 αυθαίρετα οικήματα που βρίσκονται κυρίως εντός της Ζώνης Β΄ και πλησίον του οικισμού Φορτέτσα, το ΥΠΠΟ δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Απλώς παραμένουν παράνομα. Με δεδομένο πάντως ότι το γειτονικό Ηράκλειο είναι πρωταθλητής Ελλάδας στην αυθαίρετη δόμηση με καταμετρημένα 80.000 αυθαίρετα, το ερώτημα είναι αν στην προκειμένη περίπτωση θα υπάρξει σεβασμός των νόμων του κράτους. Δεν είναι άμοιρο σχολιασμού άλλωστε το γεγονός ότι εδώ και έντεκα χρόνια προσπαθούσε το κράτος να βάλει μια τάξη στην Κνωσό χωρίς επιτυχία, λόγω των αντιδράσεων κατοίκων, δημάρχων και βουλευτών.