Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

'Ερχονται κι οι Άραβες;

Ενδιαφέρον από Αραβες για επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα του Δημοσίου

Η Orascom της οικογένειας Σαουίρις και η Qatar Holding αναζητούν εκτάσεις για μακροχρόνια μίσθωση

Του Λεωνίδα Στεργίου / Lstergiou@kathimerini. gr

Δύο ξένοι επιχειρηματικοί κολοσσοί ενδιαφέρονται να επενδύσουν πάνω από δύο δισ. ευρώ, αξιοποιώντας ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου μέσω συμβάσεων μακροχρόνιας παραχώρησης (30 - 50 χρόνια). Πρόκειται για την Orascom, που ανήκει κατά 55% στην οικογένεια του Αιγύπτιου επιχειρηματία Σαουίρις, και το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ, που διεθνώς κυρίως δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Orascom ενδιαφέρεται για εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν κυρίως τουριστικά στη Ρόδο και την Κρήτη. H Qatar Holding εστιάζει το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες περιοχές κοντά σε επενδύσεις που έχει ήδη στην Ελλάδα (π. χ. Λιμάνι Αστακού) και σε εκτάσεις όπου μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην πράσινη ενέργεια. Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στον τουρισμό, όπως στη Σάμο.

Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε πριν από μερικούς μήνες, όταν οι Orascom και Qatar Holding ζήτησαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαθέσιμη προς αξιοποίηση ακίνητη περιουσία.

Οι εταιρείες είχαν ήδη προεπιλέξει τις περιοχές του ενδιαφέροντος και τις δραστηριότητες που θα ήθελαν να αναπτύξουν. Η ΚΕΔ έδωσε στοιχεία για τις συγκεκριμένες περιοχές και εναλλακτικές προτάσεις. Στη συνέχεια οι Orascom και Qatar ζήτησαν χάρτες, δορυφορικές απεικονίσεις, τοπογραφικά, χρήσεις γης, αντικειμενικές αξίες και τη νομική κατάσταση συγκεκριμένων εκτάσεων. Η ανταλλαγή εγγράφων συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τα οποία προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές δεν είναι διατεθειμένες να επενδύσουν κάτω από 500 εκατ. ευρώ για κάθε project, διότι δεν τους συμφέρει αφού δεν προκύπτουν οι οικονομίες κλίμακος που επιθυμούν. Με άλλα λόγια, ή θα επενδύσουν μεγάλα ποσά ή τίποτα.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι εταιρείες τέτοιου μεγέθους συνήθως επιλέγουν πάνω από μία τοποθεσία (project) σε μία αγορά. Ετσι, λοιπόν, εκτιμάται ότι αν τελικά καταλήξουν οι εταιρείες αυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, τότε αναμένονται έσοδα από τις συμβάσεις άνω των δύο δισ. ευρώ τουλάχιστον δύο project των 500 εκατ. ευρώ για την κάθε μία.

Orascom

Στη Ρόδο το ενδιαφέρον της Orascom επικεντρώνεται στον Δήμο Αφάντου, όπου υπάρχει μία έκταση του Δημοσίου 175 στρεμμάτων. Στην Κρήτη ενδιαφέρεται για τις Γούρνες του Νομού Ηρακλείου. Εκεί υπάρχει μία έκταση 738 στρεμμάτων (πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών) που προορίζεται επίσης για τουριστική αξιοποίηση. Επίσης, στην ίδια περιοχή υπάρχει μία άλλη έκταση 450 στρεμμάτων για αξιοποίηση μέσω εξεύρεσης επενδυτή μακροχρόνιας μίσθωσης, αλλά με συμμετοχή των τοπικών φορέων στα έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους της Orascom περιηγήθηκε τον Ιούλιο στη Ρόδο και την Κρήτη.

Ο όμιλος της Orascom, με ενεργητικό άνω των 12 δισ. δολαρίων, έχει τέσσερις κλάδους: τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, ξενοδοχεία - τουρισμός και πληροφορική. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζει μία πόλη στο Andermatt της Ελβετίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.440 μέτρων. Επίσης, έχει αναλάβει μεγάλα έργα στο Ομάν, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Qatar Holding

Από την πλευρά της, η Qatar Holding ενδιαφέρεται για εκτάσεις στο Ρίο και στο Μεσολόγγι που βρίσκονται κοντά στην επένδυσή της στο λιμάνι του Αστακού. Επίσης, ενδιαφέρεται για τις Αλυκές Ζακύνθου και το Βαθύ Σάμου. Στην περιοχή του Ρίου υπάρχει δημόσια έκταση 270 στρεμμάτων (πρώην εργοταξιακός χώρος της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου). Η έκταση αυτή προορίζεται για αξιοποίηση μέσω εξεύρεσης επενδυτή μακροχρόνιας μίσθωσης με συμμετοχή των φορέων στα έσοδα. Η έκταση ενδείκνυται για τουριστική αξιοποίηση, αν και η τελική πρόταση αναμένεται από τον ανάδοχο που θα προκύψει από νέο διαγωνισμό που θα πραγματοποιήσει η ΚΕΔ για 30 συνολικά ακίνητα.

Η άλλη περιοχή που τράβηξε το ενδιαφέρον του Κατάρ αφορά 278 στρέμματα στο Μεσολόγγι που προορίζεται για βιομηχανική αξιοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Qatar εξετάζει διάφορες χρήσεις για τις περιοχές αυτές, όπως μαρίνες στην περίπτωση της τουριστική αξιοποίησης και εγκαταστάσεις μεταφοράς αερίου ή άλλες ενεργειακές δραστηριότητες (περίπτωση βιομηχανικής αξιοποίησης). Το Βαθύ Σάμου προορίζεται μόνο για τουριστικές επενδύσεις. Εκεί υπάρχουν δύο δημόσιες εκτάσεις, 939 στρεμμάτων και 221,6 στρεμάτων, αντίστοιχα. Στην περιχή Αλυκές στη Ζάκυνθο (170 στρέμματα) η Qatar ενδιαφέρεται να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, αναμένεται η τελική πρόταση των αναδόχων (επικεφαλής η Εθνική Τράπεζα) για τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο αξιοποίησης της συγκεκριμένης έκτασης.

Συντονισμός από το Μαξίμου

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων (ελληνικών και ξένων) συντονίζεται από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στόχος είναι να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαφάνεια και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας. Σε αυτό συμμετέχουν η (ΚΕΔ) και ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης. Επίσης, προχώρησε η αλλαγή της διοίκησης της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), επιλέγοντας δύο πρόσωπα κύρους. Πρόεδρος από 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει ο καθηγητής Δημοσθένης Ασημακόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, με πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό έργο. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο μηχανικός Δημήτρης Μαρζάβας, με εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα στις επενδύσεις κτηματαγοράς και με μεταπτυχιακά στο ΕΜΠ και στο LSE

πηγή φωτογραφίας http://grcinema.matia.gr
Αναρτημένο στο Mediasoup.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...