Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Πετρελαιοκηλίδα και βομβιστής του Λόκερμπι στην ατζέντα Μπ.Ομπάμα και Ντ.Κάμερον

Την οργή των ΗΠΑ για την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η διαρροή στην πηγή της ΒΡ «κατανοεί» ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας όμως στην κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι «μία ισχυρή και σταθερή ΒΡ» είναι προς το συμφέρον των οικονομίων και των δύο χωρών.

Από την Ουάσινγκτον, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφωνεί με το Λευκό Οίκο πως «είναι δουλειά της ΒΡ να κλείσει τη διαρροή, να αποκαταστήσει τη ζημία και να καταβάλει τις αποζημιώσεις».


Παράλληλα, το ενδιαφέρον των δύο ηγετών επικεντρώθηκε και στην απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι, με αναφορές μάλιστα και σε πιθανολογούμενη εμπλοκή της ΒΡ στην υπόθεση.


Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να γίνουν περισσότερες πληροφορίες γνωστές για την απόφαση απελευθέρωσης του βομβιστή του Λόκερμπι πέρυσι και του επαναπατρισμού του στη Λιβύη ενώ Αμερικανοί γερουσιαστές είχαν ζητήσει έρευνα για απόφαση και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον είχε ζητήσει αναθεώρηση.


Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως τα σχετικά έγγραφα θα εξεταστούν για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να δημοσιοποιηθούν περισσότερα στοιχεία, αναφέροντας όμως πως δεν επιθυμεί έρευνα από τις βρετανικές Αρχές.


H BP έχει παραδεχτεί ότι ζήτησε από το Λονδίνο να υπογράψει συμφωνία για μεταφορά κρατουμένου στη Λιβύη, αλλά υποστηρίζει ότι δεν συζητήθηκε συγκεκριμένα η περίπτωση του Αμπντούλ αλ-Μεγκράι (του «βομβιστή του Λόκερμπι»).


Ο όποιος ρόλος που έπαιξε η ΒΡ στην απελευθέρωση του βομβιστή «είναι ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ίδια η εταιρεία» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός. O ίδιος είπε ότι η απελευθέρωση δεν ήταν ούτε απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ούτε αποτέλεσμα πίεσης από την ΒΡ, αλλά απόφαση της Σκωτίας.


«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία που έχει γίνει ποτέ στη βρετανική ιστορία και δεν έπρεπε να βγει από τη φυλακή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντέβιντ Κάμερον, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά η απελευθέρωση προκάλεσε έκπληξη, απογοήτευση και θυμό στις ΗΠΑ.


in.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...