Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Σε Ευρωπαϊκό δικαστήριο πάει η υπόθεση του Αλεξ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πέσει τελικά η αυλαία της συγκλονιστικής υπόθεσης της εξαφάνισης του μικρού Αλεξ Μεσχισβίλι στη Βέροια το 2006, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν τα τρία ελληνόπουλα, ύστερα από την αμετάκλητη καταδίκη τους από το Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης.

Τα τρία παιδιά ισχυρίζονται πως παραβιάστηκαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους, επειδή δεν μπόρεσαν να ασκήσουν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Επίσης καταγγέλλουν και άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι συνήγοροι των ανηλίκων είχαν καταθέσει έφεση μετά την καταδίκη τους, την οποία απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών. Συγχρόνως ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης που είχαν καταθέσει οι νομικοί σύμβουλοι των παιδιών. Τα δύο δικαστήρια είχαν γνωματεύσει τότε πως οι αποφάσεις δικαστηρίων ανηλίκων είναι τελεσίδικες, διότι δεν πραγματεύονται ποινές, αλλά με αυτές επιβάλλονται αναμορφωτικά μέτρα. Τα δύο ελληνόπουλα, ηλικίας 16 και 17 ετών, φιλοξενούνται σήμερα στο Ιδρυμα Αγωγής Βόλου, ενώ στα υπόλοιπα παιδιά επιβλήθηκε η διενέργεια κοινωφελούς εργασίας σε διάφορα ιδρύματα.

Η πλευρά των ελληνόπουλων χαρακτηρίζει «νομικό ατόπημα» την εξέταση ως μαρτύρων διάφορων αστυνομικών, καθώς κι ενός δικηγόρου, που χειρίστηκαν προανακριτικά την υπόθεση. Υποστηρίζει μάλιστα πως δεν αποδείχθηκε ποτέ η ενοχή τους κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με νομικούς, θεωρείται απίθανο να αποβεί θετική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο αίτημα των τριών παιδιών. Αλλοι νομικοί όμως αναφέρουν πως εάν γίνει δεκτή η προσφυγή, τότε ενδεχομένως θα επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.



espressonews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...