Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της ανοικοδόμησης της ελληνορθόδοξης εκκλησίας Άγιος Νικόλαος, η οποία καταστράφηκε με την πτώση των δίδυμων πύργων στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Σε συνδυασμό με το ζήτημα της ανέγερσης τεμένους και ισλαμικού κέντρου κοντά στο "Σημείο Μηδέν" του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν, προβάλλονται πλέον και σε αμερικανικά ΜΜΕ τα εμπόδια που θέτουν οι αρμόδιες αρχές της πόλης για την ανέγερση του ναού.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο μέρος που βρισκόταν η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι (ο οποίος μαζί με τον πρώην δήμαρχο Ρούντι Τζουλιάνι είχαν δώσει διαβεβαιώσεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την ανέγερση της εκκλησίας) και ο Ελληνοαμερικανός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Λονγκ Άιλαντ για την ομοσπονδιακή Βουλή Τζορτζ Δήμος εμφανίστηκαν αντίθετοι με την οικοδόμηση του ισλαμικού κέντρου, κατηγορώντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές ότι παρεμποδίζουν την ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού, του μοναδικού οίκου λατρείας που καταστράφηκε κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ο κ. Πατάκι κάλεσε τις Λιμενικές Αρχές της Νέας Υόρκης και της Νέας Υερσέης, που είναι υπεύθυνες για τη συνολική ανοικοδόμηση της περιοχής, να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή , με σκοπό να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης της εκκλησίας στο οικόπεδο επί της οδού Ελευθερίας, όπως είχαν αρχικά υποσχεθεί. "Εννιά χρόνια μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα , ενώ τα άλλα τμήματα του σχεδίου ανοικοδόμησης σχηματίζονται, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία πρόοδος για να ξαναχτιστεί ο Άγιος Νικόλαος, αλλά δεν υπάρχει καν συζήτηση με την Λιμενική Αρχή", τόνισε ο πρώην κυβερνήτης.
Ο κ. Δήμος υποστήριξε ότι "το Ισλαμικό κέντρο θα χτιστεί με χρήματα από τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα που απαγορεύει στους πολίτες να φορούν σταυρό ή το αστέρι του Δαυίδ", όπως είπε.
Στη συνέντευξη Τύπου εκπροσώπησε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο ο επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί στη διαμάχη για το Ισλαμικό Κέντρο, σημειώνοντας ότι "είναι ατυχές που χρειάστηκε μια διαμάχη για ένα ισλαμικό κέντρο ώστε να δοθεί προσοχή στην εκκλησία".
Στο μήνυμά του ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής ανέφερε ότι "η Ομογένεια θα συνεχίσει τον αγώνα της για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου", προσθέτοντας: "Ο Ναός, που ανεγέρθη το 1916 από μια ομάδα Ελλήνων μεταναστών, δεν εξυπηρετούσε μόνο τις λατρευτικές ανάγκες των ενοριτών του, αλλά αποτελούσε ιερό χώρο και για πολίτες διαφορετικής εθνικής καταγωγής και θρησκευτικής πίστης, που εργάζονταν στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίοι σταματούσαν συχνά για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν. Η Αρχιεπισκοπή και το Συμβούλιο της ενορίας του Αγίου Νικολάου παραμένουμε αποφασισμένοι για την ανοικοδόμηση του Ναού στην οδό 130 Liberty Street, σε εκπλήρωση τής από καιρού επιτευχθείσας συμφωνίας με την Πολιτεία και τις Λιμενικές Αρχές".
Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική οργάνωση, η ΑΧΕΠΑ, ζήτησε από την Λιμενική Υπηρεσία Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου με απώτερο στόχο την έκδοση άδειας για να ξαναχτιστεί η εκκλησία. Ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νίκος Καρακώστας δήλωσε ότι "η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι απογοητευμένη και εξαγριωμένη από τις αναφορές παραγόντων της Λιμενικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης ότι η πρόταση για ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν "είναι νεκρή".