Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Χωρίς ανάσα η κυβέρνηση στη ΔΕΘ

Με σπασμωδικές κινήσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, που περιλαμβάνουν την περαίωση 1,5 εκατομμυρίου εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της πενταετίας 2000-2004 με συνοπτικές διαδικασίες, την παραχώρηση ακινήτων – φιλέτα του Δημοσίου σε ιδιώτες και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο να συμμαζέψει τα έσοδα, η υστέρηση των οποίων έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, πλησιάζει απειλητικά
η 11η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα βρεθεί στο βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, για να ανακοινώσει, πέρα από την πολιτική της κυβέρνησης, και το πολυαναμενόμενο «κοινωνικό πακέτο».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει επωμιστεί μια σειρά επαφών με εκπροσώπους των παραγωγικών και των εργατικών τάξεων, με στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για τη ΔΕΘ, ου μην και να προσπαθήσει να εξευμενίσει τις αντιδράσεις, που αναμένονται θερμές καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου.


Το έργο του, βέβαια, δυσχεραίνεται από τη συζήτηση περί επικαιροποιημένου μνημονίου που προβλέπει αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, πεδία που συγκεντρώνουν την μήνιν των συνδικάτων.


Εξαγγελίες με κόστος μηδέν


Φαντάζει, επομένως, λογική η αγωνιώδης αναζήτηση της κυβέρνησης για εξαγγελίες με το μικρότερο δυνατό κόστος, αφού στα ταμεία υπάρχουν μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ ρευστό και το «κουτσουρεμένο» Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στη λογική αυτή εντάσσονται μεταξύ άλλων: η συζήτηση περί αναβολής της ένταξης ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό συντελεστή 23% του ΦΠΑ, η μείωση της επιβάρυνσης των μερισμάτων και τα αυξημένα κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο, οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου περί σεβασμού των κλαδικών συμβάσεων, η επιτάχυνση των ξένων επενδύσεων, η επιδότηση εργασιακών εισφορών εργαζομένων και η παροχή περίθαλψης σε ανασφάλιστους.


Σωσίβιο τα ακίνητα;


Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν αποδίδουν μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ, τα οποία βασίζονται στην κατανάλωση, η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της, με διπλό τρόπο, στα ακίνητα.


Ο ένας αφορά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, έστω και αν τα έσοδα θα αρχίσουν να εγγράφονται από την 1η Ιανουαρίου, όπως προβλέπει και το μνημόνιο. Ο δεύτερος αφορά στην παραχώρηση σε ιδιώτες ακινήτων-φιλέτα για διάστημα έως και 50 έτη.

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα παρασύρει και άλλους συνολικά εννέα φόρους για κληρονομιές, μεταβιβάσεις, νέα τεκμήρια, τέλος συμβολαιογράφων και δικηγόρων, υποθηκοφυλακεία και ενοίκια.


Όσο για τα «φιλέτα», οι συνθήκες φαίνεται να έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον δύο από τα συνολικά 76 που περιλαμβάνονται στον κατάλογο προς αξιοποίηση, αφού έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το ακίνητο των 270 στρεμμάτων του εργοταξίου της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και το χιονοδρομικό κέντρο και τον περιβάλλοντα χώρο του Καϊμακτσαλάν, συνολικής έκτασης 16.900 στρεμμάτων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...