Οι 10 top τροφές που πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας…
«Ο οργανισμός μας, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς της καθημερινότητας, απαιτεί τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε ηλεκτρολύτες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ακόμη και στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, αν και πνευματικά ξεκουραζόμαστε, η έκθεσή μας στη ζέστη και στον ήλιο στρεσάρει τον οργανισμό, κάνοντας την ανάγκη για σούπερ τρόφιμα ακόμη πιο επιτακτική» τονίζει ο Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Θοδωρής Κουτράκος*. Ποια είναι όμως αυτά τα τρόφιμα; Ο κ. Κουτράκος τα παραθέτει:
1. Σπαράγγια
Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε νερό, αντιοξειδωτικές ουσίες και μέταλλα. Επίσης λόγω της ασπαριγίνης που περιέχει, δρα διουρητικά. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταναλώσεις είναι ελαφρά επεξεργασμένα ή απλά βραστά.
2. Πράσινο τσάι
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και τανίνες. Αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να αντικαταστήσεις τα ροφήματα καφεΐνης, σε περίπτωση που καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες. Καλό είναι να το καταναλώνεις σκέτο ή με λίγο φρέσκο λεμόνι.
3. Γιαούρτι
Είναι ένα τρόφιμο το οποίο συνδυάζει τις χαμηλές θερμίδες με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Επίσης τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά προϊόντα, πέρα από τα παραπάνω, βοηθούν στην δυσκοιλιότητα και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, τρέφοντας και κρατώντας σε ισορροπία την εντερική πανίδα.
4. Αμύγδαλα
Τρόφιμο εύγευστο, πλούσιο σε θερμίδες μεν -οπότε θέλει μέτρο η κατανάλωσή τους- με πολλά θρεπτικά συστατικά δε. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (καλό φυτικό λίπος), ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και κάλιο.
5. Blueberries (μύρτιλλα)
Τα μύρτιλλα, είναι ποικιλία μούρων που δειλά κάνει την εμφάνισή της και στην ελληνική αγορά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, Ε, καροτένιο αλλά και σε ιχνοστοιχεία.
6. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό το οποίο είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Α, C, K, καλίου και φολικού οξέος. Επιπρόσθετα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους.
7. Εξωτικά φρούτα
Όπως η Ασερόλα, πλούσια σε βιταμίνη C, το γκουαρανά, πλούσιο σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικά και τα μούρα ασάι που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Η δύναμή τους βασίζεται στην διαφορετικότητα τους. Είναι τρόφιμα τα οποία προσφέρουν ένα διαφορετικό μείγμα διατροφικών συστατικών και συχνά υπερεκτιμώνται από πολλούς, δεν παύουν όμως και αυτά να έχουν μια θέση στη διατροφή μας.
8. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής άλεσης παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό βραδέως διασπώμενους υδατάνθρακες – χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης- δηλαδή τον τονώνουν και του δίνουν ενέργεια η οποία απορροφάται πιο αποτελεσματικά. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στον γρήγορο κορεσμό καθώς και πληθώρα βιταμινών όπως Ε, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρος, φώσφορος, μαγνήσιο και κάλιο.
9. Φακές
Τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα τον υψηλό κορεσμό αλλά και την ομαλή απορρόφηση ενέργειας από τον οργανισμό. Μπορούν να καταναλωθούν μαγειρεμένες παραδοσιακά ή συνδυασμένες με ρύζι ή ψωμί δημιουργώντας ακόμη πιο πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη γεύμα. Επίσης μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες.
10. Κεράσια
Είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες αλλά και πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες A, C καθώς και υψηλές περιεκτικότητες για ένα φρούτο σε μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος και σίδηρος. Περιέχει μεγάλο ποσοστό φυτοστερολών που έχουν συνδεθεί με τη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα.
*ΜmedSci Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, tkoutr@iatriko.gr
Πηγή: stylista.gr