Αυξήσεις της τάξεως του 25% περίπου, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα φέρει από το τέλος του 2012 η «ορθολογικοποίηση» των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος, όπως προβλέπεται από τις κοινοτικές επιταγές και το Μνημόνιο.
Ενεργειακοί κύκλοι αναφέρουν ότι...
με τη σημερινή τιμή του άνθρακα περί τα 14-15 ευρώ τον τόνο, τα πρόστιμα ρύπων προς τη ΔΕΗ θα είναι πάνω από 800 εκατ. και ίσως προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται απότομη αύξηση των (απελευθερωμένων πια) τιμολογίων κατά περίπου 20% ως 25%, ανάλογα και με τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου εκείνης της εποχής, που μαζί με τον (κυρίαρχο) λιγνίτη διαμορφώνουν μέσω δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων την τελική τιμή.
Η ΔΕΗ σήμερα διαθέτει παραγωγή περίπου 5.000 μεγαβάτ από λιγνίτες και γι' αυτά τα μεγαβάτ θα πληρώσει πρόστιμα, ενώ και το πετρέλαιο θα διαδραματίσει ρόλο λόγω της χρήσης στα νησιά, αλλά και λόγω της εσωτερικής χρήσης στη λειτουργία της επιχείρησης.
Ότι σήμερα τα τιμολόγια είναι πλήρως ρυθμιζόμενα, ενώ έπειτα από ένα ή δύο χρόνια θα υπάρχει απελευθέρωση και η ΡΑΕ θα είναι αυτή που θα αποφασίζει (και δεν θα εισηγείται απλώς στην πολιτική ηγεσία) για την τύχη του ανταγωνισμού, άρα και των τιμολογίων
Ποιους θα πλήξουν τα νέα τιμολόγια
Για το 2011, πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να μην μπουν μεγάλες αυξήσεις, να κινηθούν δηλαδή στα επίπεδα του πληθωρισμού και να επιβληθούν το 2012 και 2013.
Γι' αυτό, άλλωστε, τα στελέχη της ΔΕΗ εισηγούνται να «μοιραστούν» οι αυξήσεις στην τριετία.
Το σοβαρότερο πρόβλημα παρατηρείται στα νοικοκυριά χαμηλών καταναλώσεων μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και στα «αγροτικά» τιμολόγια που αφορούν κυρίως αντλιοστάσια άρδευσης.
Για να ανακλούν το κόστος παραγωγής τα οικιακά τιμολόγια ως 800 κιλοβατώρες θα πρέπει να αυξηθούν κατά 48% και τα αγροτικά κατά 40%. Τέτοιες αυξήσεις δεν θα γίνουν σίγουρα το 2011, ενδεχομένως ούτε το 2012, αλλά ίσως μαζικά το 2013.
Για τις χαμηλές καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες περίπου 1,5 με 2 εκατ. νοικοκυριά (από τα 3 εκατ. συνολικά) το 2011 θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και θα εξαιρεθούν των αυξήσεων.
Για τους άλλους λογαριασμούς που φθάνουν το ένα εκατομμύριο, οι οποίοι αφορούν κυρίως εξοχικά και δεύτερες κατοικίες, εξετάζονται μέτρα για να ισοφαριστεί η αύξηση στην αξία του ρεύματος με αντίστοιχες μειώσεις στις «μη ανταγωνιστικές» χρεώσεις, δηλαδή στα τέλη χρήσης δικτύων μεταφοράς, διανομής, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και στο Τέλος ΑΠΕ, που αντιστοιχούν στο 50% του λογαριασμού.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα που θα υπάρξει με τα τιμολόγια των αγροτών, καθώς οποιαδήποτε μείωση στο αγροτικό τιμολόγιο χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επιδότηση.
Άρα, το 40%, όση δηλαδή είναι η διαφορά των σημερινών αγροτικών τιμολογίων από τα επίπεδα που ανακλούν το πραγματικό κόστος του ρεύματος, ακόμη και αν περιοριστεί δεν μπορεί να είναι κάτω του 20% ως 25%, πάντα σε βάθος τριετίας.
Οι περισσότεροι καταναλωτές όμως ανήκουν στη μεσαία κατηγορία μεταξύ 801-1.600 κιλοβατώρων το τετράμηνο, αλλά και μεταξύ 1.601-2.000 και εκεί είναι που προβληματίζεται η κυβέρνηση, αφού από το 2013 οι καταναλωτές αυτοί θα πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα.
Βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου που υπεγράφη τον Αύγουστο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ανακοινώσει στην τρόικα την τελική της απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων ως το τέλος Δεκεμβρίου.
Dete.gr