Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Πόσο ασφαλή ειναι τα αεροπλάνα ;

Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια; Μήπως πρέπει να επιλέγουμε συγκεκριμένη θέση να καθόμαστε όταν ταξιδεύουμε; Κι αν συμβεί κάτι, πως πρέπει να αντιδράσουμε;
Προκαταβολικά να πούμε ότι οι επιζήσαντες σε περιπτώσεις αεροπορικών δυστυχημάτων είναι ...

....έως και 23 φορές περισσότεροι από όσους χάνουν τη ζωή τους.
Ειδικοί από διεθνείς οργανισμούς αεροπορικής ασφάλειας απαντούν σε όλα τα καυτά ερωτήματα των (φοβισμένων) επιβατών.
1. Ποιά είναι η πιο ασφαλής θέση σε ένα αεροπλάνο;
- Ουσιαστικά δεν υπάρχει θέση που να είναι πιο ασφαλής από κάποια άλλη. Σε περίπτωση ατυχήματος ο τραυματισμός η ο θάνατος των επιβαινόντων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στα δυστυχήματα όπου σχεδόν όλο το αεροσκάφος υφίσταται ζημιές, καμιά θέση δεν προστατεύει τους επιβάτες.
2. Τι πρέπει να προσέχουν οι Επιβάτες ;
* Να αποφεύγουν να ταξιδεύουν με πολύ παλιά αεροσκάφη ιδιαίτερα αν ο δείκτης ασφαλείας της αεροπορικής εταιρείας στην οποία ανήκουν βρίσκεται στη χαμηλότερη σειρά του σχετικού πίνακα που συντάσσουν οι διεθνείς οργανισμοί ασφάλειας πτήσεων.
* Να αποφεύγουν αεροσκάφη για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες παρουσιάζουν προβλήματα.
* Να αποφεύγουν τις αεροπορικές εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν αρνητικές εκθέσεις από την Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA).
* Να αποφεύγουν τις νέες αεροπορικές εταιρείες ώσπου να συμπληρώσουν ένα στοιχειώδη μητρώο ασφαλείας πτήσεων και να αποδείξουν ότι εφαρμόζουν πιστά τους κανονισμούς.
* Να αναφέρουν οτιδήποτε παράξενο νομίσουν ότι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.
* Να μη διστάσουν να το πουν στο πλήρωμα ακόμη και αν κάποια αεροσυνοδός τους αγνοήσει ή τους επιπλήξει. Σε μερικές από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες, επιβάτες είχαν παρατηρήσει κάποιο πρόβλημα και δίστασαν να το αναφέρουν στο πλήρωμα.
* Να αποφεύγουν να ταξιδεύουν όταν εμφανίζεται τυφώνας, ισχυρή καταιγίδα ή χιονοθύελλα. Πολλές φορές οι πιλότοι υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και τις αντοχές του αεροσκάφους.
* Να προτιμούν τις απευθείας πτήσεις διότι έτσι περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες να συμβεί κάποιο περιστατικό, αφού οι αλλαγές αεροσκαφών και οι πολλές προσγειώσεις και απογειώσεις αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος.
3. Ποιες είναι οι επείγουσες καταστάσεις που προκύπτουν συχνότερα σε ένα αεροπορικό ταξίδι;
- Οι συχνότερες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επιβάτες είναι να χρειαστεί να εκκενώσουν το αεροσκάφος η να χρησιμοποιήσουν τις μάσκες οξυγόνου, οι οποίες πέφτουν αυτόματα πάνω από τα καθίσματά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις και οι δύο ενέργειες γίνονται προληπτικά, χωρίς να σημαίνουν απαραιτήτως ότι οι επιβάτες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Όσο για τα δυστυχήματα, καθένα από αυτά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς, διαφορετικούς παράγοντες.
4. Πόσο συχνά σημειώνονται αεροπορικά δυστυχήματα;
- Θανατηφόρα δυστυχήματα δεν συμβαίνουν συχνά.
5. Τι πρέπει να κανω σε περιπτωση ατυχηματος ;
Σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς, αν συμβεί αεροπορικό ατύχημα ο τρόπος συμπεριφοράς του επιβάτη πριν ή μετά από αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για να γλιτώσει, αν βεβαίως αυτό είναι εφικτό. Ετσι για να έχετε περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης θα πρέπει:
* Οταν εντοπίσετε τη θέση σας στο αεροσκάφος μετρήστε τις θέσεις που σας χωρίζουν από την πλησιέστερη έξοδο κινδύνου. (Σε αρκετές περιπτώσεις από τον καπνό και τον πανικό οι επιβάτες δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τις εξόδους κινδύνου και χάνεται πολύτιμος χρόνος.)
* Ενημερωθείτε για τον τρόπο που ανοίγουν οι θύρες κινδύνου στο αεροπλάνο. (Σε αρκετές περιπτώσεις τα μέλη του πληρώματος καμπίνας είχαν τραυματιστεί ή σκοτωθεί και οι επιβάτες άνοιξαν μόνοι τους τις πόρτες.)
* Οταν ύστερα από κάποιο ατύχημα χρειαστεί να τρέξετε στον διάδρομο του αεροσκάφους, φροντίστε τα χέρια σας να βρίσκονται σταυρωμένα πάνω στο στήθος σας και να ανασηκώνεται τα πόδια σας για να μην σκοντάψετε σε εξογκώματα του διαδρόμου.
* Οταν ταξιδεύετε να φοράτε ρούχα που να καλύπτουν το σώμα σας, να αποφεύγετε τα συνθετικά ρούχα και οι γυναίκες τα καλσόν. (Και αυτό διότι σε περίπτωση πυρκαϊάς έχετε περισσότερες πιθανότητες να γλιτώσετε με λιγότερα εγκαύματα.)
* Τα μικρά παιδιά που δεν έχουν θέση, αν υπάρξει ανάγκη για αναγκαστική προσγείωση είναι καλύτερο να βρίσκονται στο πάτωμα ανάμεσα στα πόδια των συνοδών τους παρά να τα κρατούν στην αγκαλιά τους.
* Σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης η καλύτερη στάση του σώματος είναι να σκύψετε και να πιάσετε με τα χέρια τα πόδια σας. Ανάμεσα στα πόδια και στο στήθος σας θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι.
6. Ποιες οι πιθανότητες επιβίωσης, αν συμβεί κάτι;
- Οι πιθανότητες είναι αρκετές. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιζήσαντες σε περιπτώσεις αεροπορικών δυστυχημάτων (εκτός των περιπτώσεων συντριβής) είναι έως και 23 φορές περισσότεροι από όσους χάνουν τη ζωή τους.
7. Πόσο χρόνο έχω για την εκκένωση του αεροσκάφους;
- Σε γενικές γραμμές, ανάλογα με τον τύπο του αεροσκάφους, οι κατασκευάστριες εταιρίες σχεδιάζουν τα αεροπλάνα ώστε να μπορούν να εκκενωθούν σε διάστημα 90 δευτερολέπτων. Μεγαλύτερος χρόνος αυξάνει και τις πιθανότητες θανάτου από φωτιά η από εισπνοή καπνού.
Ανακεφαλαιώνοντας:
Ουσιαστικά δεν υπάρχει στα αεροπλάνα θέση που να είναι πιο ασφαλής από κάποια άλλη. Τα συνθετικά υφάσματα καίγονται πιο εύκολα και κολλούν πάνω στο δέρμα σε περίπτωση φωτιάς. Η συμβουλή που δίνεται από τους εμπειρογνώμονες: Να φορούν τα παπούτσια τους οι ταξιδεύοντες, τα οποία καλό θα είναι να μη έχουν τακούνι!
Πάντως, υπάρχουν και οι τυχεροί των αεροπορικών δυστυχημάτων. Είναι άνθρωποι που έζησαν τη φρίκη στον αέρα, ένιωσαν το άγγιγμα του θανάτου και όμως κατάφεραν να ξεφύγουν, όταν τα αεροσκάφη τους καρφώθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο έδαφος και το νερό, τα τελευταία χρόνια.
ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Οι βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας ΗΠΑ και Ελβετίας διατηρούν λεπτομερείς φακέλους για κάθε ατύχημα από το 1930 μέχρι το Δεκέμβριο του 2004. Έτσι, σε ανθρώπινο λάθος ως πρώτη αιτία αποδόθηκε το 70% των 14.736 αεροπορικών ατυχημάτων, το 18% σε μηχανική βλάβη, το 7% στον καιρό, το 3% σε δολιοφθορά και το 2% σε άλλα αίτια.


http://feedproxy.google.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...