Σημαντικούς κινδύνους για τους ζωντανούς οργανισμούς, που διαβιούν στη λίμνη της Αγιάς , εγκυμονεί η ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού του λεγόμενου «βουβαλοβάτραχου» ο οποίος συναντάται κυρίως σε λίμνες της Αμερικής, όμως τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνιση του και σε βιότοπους της Κρήτης.
Πρόκειται για ένα είδος βατράχου, ασυνήθιστα μεγάλου για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο σύμφωνα με βιολόγους
απειλεί την πανίδα της λίμνης. Ο εισαγόμενος «εισβολέας» άρχισε να αναπτύσσεται το 2001 και να πολλαπλασιάζεται σε βάρος των υπολοίπων οργανισμών. Επιτίθεται στα κοινά βατράχια από τα οποία είναι...
μιάμιση φορά μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τους ειδικούς ζυγίζει περίπου διακόσια γραμμάρια και μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε σπουργίτια.
Σύμφωνα με τον βιολόγο Μιχάλη Δρετάκη, «απαιτείται αρκετή δουλειά για να προστατευτεί ο βιότοπος από την αριθμητική αύξηση του βουβαλοβάτραχου. Ο βουβαλοβάτραχος είναι κυρίαρχο ζώο αυτή τη στιγμή στη λίμνη της Αγιάς».
Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του βουβαλοβάτραχου χωρίς να μπορούν προς το παρόν να αντιδράσουν. Κρούουν ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της πανίδας της λίμνης και τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου προγράμματος προστασίας της.
Πώς έφτασε ο "βουβαλοβάτραχος" στα Χανιά!
Ήταν Ιούνιος του 2003, όταν τα ΜΜΕ παρουσίασαν για πρώτη φορά ρεπορτάζ για τον τρόπο που έφτασε ο "βουβαλοβάτραχος" στην Κρήτη! Τότε διαβάζαμε στο ΑΠΕ
"Ένα είδος «βουβαλοβάτραχου», που εισήχθη στη λίμνη της Αγιάς κοντά στα Χανιά το 1994, εξετάζεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για να εκτιμηθεί το κατά πόσο απειλεί το οικοσύστημα της περιοχής.
Ο βουβαλοβάτραχος εντοπίστηκε από ιδιώτη και εστάλη αρχικά στη Διεύθυνση Αλιείας Χανίων. «Οι πληροφορίες που έχουμε για τον βουβαλοβάτραχο είναι οτι ήρθε στα Χανιά στις αρχές το 1994 σε μορφή γυρίνων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε χωμάτινες δεξαμενές πολύ κοντά στη λίμνη της Αγιάς» δήλωσε ο διευθυντής Αλιείας Γιώργος Παναγιωτάκης.
«Η μεταφορά και τοποθέτηση έγινε με μυστικότητα από Ιταλούς για λογαριασμό Χανιώτη επιχειρηματία. Ο σκοπός ήταν η εκτροφή του βατράχου και η εξαγωγή του στην Ιταλία» υποστηρίζει ο ίδιος.
Οι περισσότεροι από τους γυρίνους πέθαναν, εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης, αλλά ορισμένοι επέζησαν και αναπτύχθηκαν σε ενήλικα βατράχια, τα οποία έχουν δει κάτοικοι της περιοχής.
«Ανησυχούμε για την επίδραση που θα έχει η εισαγωγή του ξενόφερτου αυτού είδους στους ντόπιους πληθυσμούς των βατράχων και γενικότερα στο οικοσύστημα της λίμνης, και όχι μόνο της λίμνης. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οτι τα βατράχια έχουν εξαπλωθεί στη γύρω περιοχή όπου υπάρχουν νερά» σχολιάζει."