Εκλογικό επίδομα τέλος με τη μορφή που το ελάμβαναν μέχρι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι, λόγω της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, δεν είναι δυνατόν να βρεθούν περίπου...
148.789.910 ευρώ για την καταβολή εκλογικού επιδόματος.
Το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης, ακόμα και διακοπής καταβολής του εκλογικού επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που σχεδιάζει η κυβέρνηση εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης και 14ης Νοεμβρίου θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τους τελευταίους μήνες κάθε πιθανό σενάριο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταβολή του εκλογικού επιδόματος, έστω και ψαλιδισμένου, σε λιγότερους υπαλλήλους από αυτούς που το ελάμβαναν μέχρι σήμερα.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος, με δηλώσεις του στο «Έθνος» ότι το εκλογικό επίδομα θα καταβληθεί σε όσους υπαλλήλους έχουν σχέση με την εκλογική διαδικασία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός των 97.724 δημοσίων υπαλλήλων που το έλαβαν στις τελευταίες εκλογές.
Οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι περιμένουν το εκλογικό επίδομα που φτάνει μέχρι και τα 2.000 ευρώ -καθαρές αποδοχές-, για να εξισορροπήσουν τις οικονομικές απώλειες των περικοπών που επήλθαν από την εφαρμογή του μνημονίου, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν.
Η καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της «επιδοματικής» πολιτικής που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις με τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι σήμερα, σε κάθε εκλογική διαδικασία, οι εκάστοτε υπουργοί αύξαναν το επίδομα κατά 20%, με αποτέλεσμα να φτάσει στο ποσό των 2.600 ευρώ (μεικτά).
Επιπλέον, προσέθεσαν στους δικαιούχους και εργαζομένους του υπουργείου οι οποίοι δεν εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία, όπως οι υπάλληλοι στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ή στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το επίδομα λαμβάνουν και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι του υπουργείου σε όποια υπηρεσία και αν απασχολούνται.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Αίτημα των εργαζομένων είναι να επιμεριστεί η αποζημίωση των εκλογών και να καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, κάτι που παρά τις υποσχέσεις αρκετών πρώην υπουργών ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν υπάλληλοι του υπουργείου, δεν υπήρχε υπουργός που να μην έδινε μια αύξηση στο εκλογικό επίδομα για να «καλοπιάσει» τους εργαζομένους στις υπηρεσίες και να είναι πιο αποδοτικοί.
Έτσι σιγά σιγά εντάχθηκαν στους δικαιούχους με... απίθανες αιτιολογήσεις όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν και έχουν οργανική σχέση με το υπ. Εσωτερικών καθώς και οι υπάλληλοι άλλων υπουργείων, όπως οι υπάλληλοι των φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι υπάλληλοι των ιατροδικαστικών υπηρεσιών κτλ.
Dete.gr