Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του University College στο Λονδίνο, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς, απλά από την παρατήρηση των εκφράσεων του προσώπου ενός μωρού, τι πραγματικά αισθάνεται.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι...
συμμετέχοντες επιστήμονες, μετά από την ακόλουθη διαδικασία.
Έδωσαν μία κουταλιά ζάχαρη σε ένα μωρό, στο οποίο ελάχιστα μετά, έκαναν ένεση, εξετάζοντας ταυτόχρονα την εγκεφαλική δραστηριότητά του.
Αυτό που διαπίστωσαν, ήταν ότι ακόμη και όταν δεν έκλαιγε, ενεργοποιείτο στον εγκέφαλό του μωρού η περιοχή του πόνου, πράγμα που σημαίνει πως η ζάχαρη μπορεί να αναστείλει τις φυσικές αντιδράσεις της γκριμάτσας και του κλάματος, κάνοντας το μωρό να επικεντρώνει την προσοχή του σε άλλα πράγματα, παρότι η εγκεφαλική του δραστηριότητα δείχνει ότι νιώθει πόνο.
“Η ζάχαρη φαίνεται να αμβλύνει τις εκφράσεις του προσώπου. Με βάση τα ευρήματά μας, όμως, η εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο συνεχίζεται.
Αυτό σημαίνει ότι η ζάχαρη δεν είναι ένα αξιόπιστο αναλγητικό”, τονίζεται στην έκθεση της επιστημονικής ομάδας του University College.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ζάχαρη, καθώς, ελλείψει άλλων φαρμάκων, είχε παρατηρηθεί, ότι με τον τρόπο αυτόν, τα βρέφη σταματούσαν να κλαίνε ή να παίρνουν εκφράσεις, που έδειχναν ότι πονάνε.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Lancet”.
www.cosmo.gr