Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η αποκαλυπτική σύζυγος

Η φωτογραφία ενός Έλληνα βρίσκεται ανάμεσα στα τέσσερα έργα που θα διαγωνιστούν στην τελική φάση του φωτογραφικού διαγωνισμού Τaylor Wessing Ρhotographic Ρortrait Ρrize 2010 με έπαθλο 12.000 λίρες. Τίποτε το περίεργο θα μου πείτε μέχρι εδώ. Ενώ λοιπόν...

θα περιμένατε πως η φωτογραφία του Παναγιώτη Λάμπρου να ήταν κάποια μοναδικής σύλληψης με χρώματα, μαγικό φόντο κτλ ωστόσο το concept της φωτογραφίας είναι απλό, λιτό και σοκαριστικό.
Πρόκειται για τη σύζυγό του, η οποία είναι καθισμένη νωχελικά σε μια καρέκλα στην αυλή του εξοχικού τους στη Σχοινούσα, φορώντας ένα απλό μπλουζάκι χωρίς ωστόσο να φορά εσώρουχο. Η γυναίκα του έχει ανοίξει τα πόδια της και ο φωτογράφος έχει απαθανατίσει το αιδοίο της, ενώ παραδίπλα στο τραπέζι βρίσκεται ένα λερωμένο πιάτο από την ομελέτα που έφαγε το ζευγάρι για μεσημεριανό.
Στο έργο του με τίτλο "Το πορτρέτο της βρετανίδας συζύγου μου", δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και η βρετανική «Γκάρντιαν», η οποία το χαρακτήρισε "κάτι ανάμεσα σε ηδονοβλεπτικό και πορνογραφικό".
Οπως λέει ο ίδιος στα ΝΕΑ, "Αυτό που κάνω έχει την πρόθεση να μιλήσει σε ανθρώπους που έχουν οπτική παιδεία και ταυτόχρονα καλλιτεχνική ευαισθησία. Για τους υπολοίπους θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταθώ απέναντι στο έργο μου, αλλά δεν θα τρελαθώ κιόλας".
Αν και προτιμά να μη μπερδεύει τη τέχνη με την προσωπική του ζωή ωστόσο όπως αναφέρει στην εφημερίδα, επέλεξε να βάλει τη λέξη σύζυγος στον τίτλο για να παίξει "με τη βαθιά κυριολεξία τη στιγμή των πραγμάτων".
"Αυτή η φωτογραφία διαπραγματεύεται την προσωπική στιγμή σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προσωπικό, αλλά δεν έχει για εμένα καμία σημασία", λέει χαρακτηριστικά ο Λάμπρου.
Μάλιστα, η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου η οποία θα φιλοξενεί τα 60 καλύτερα έργα του διαγωνισμού μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2011, σκοπεύει να εκδώσει ειδική προειδοποίηση προς τους επισκέπτες της ειδικά για το έργο του Έλληνα φωτογράφου.
Το έργο του κ. Λάμπρου επελέγη ανώνυμα ανάμεσα σε 6.000 συμμετοχές από 2.401 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους. Τα βραβεία για το Τaylor Wessing Ρhotographic Ρortrait Ρrize 2010 θα ανακοινωθούν 9 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.


News247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...