Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Τα κύτταρα θυμούνται

Μελέτη του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας απέδειξε, ότι η κυτταρική μνήμη μεταφέρει πληροφορίες από γενιά σε γενιά, με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να είναι πιο έτοιμος να αντιμετωπίσει παθογόνους μικροοργανισμούς.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πληροφορίες σχετικά με
ασθένειες και την άμυνα του οργανισμού, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Εκτός από τη μνήμη του εγκεφάλου, υπάρχει και η λεγόμενη κυτταρική μνήμη...

η οποία μάλιστα δεν εξαρτάται από το γενετικό υλικό ή το νευρικό μας σύστημα, αλλά είναι επιγενετική.
Με τη μνήμη αυτή, ο οργανισμός συγκρατεί ακόμα και τις αιτίες εμφάνισης αρρώστιας και τις αποτρέπει.
Η κυτταρική μνήμη μεταβιβάζεται σε απογόνους ακόμα και σε αρκετές γενιές αργότερα και έτσι, όταν δεχτούν κάποιο ερέθισμα αρρώστιας, μπορούν εύκολα να αντιδράσουν και να αποτρέψουν την εμφάνιση της.
Με την πρόσφατη αυτή μελέτη, η μνήμη αυτή είναι ικανή να ρυθμίζει αποτελεσματικότερα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού απέναντι σε μεγαλύτερο φάσμα παθογόνων μικροοργανισμών.
Οι μελέτες αυτές βοηθούν όχι μόνο στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα μεταφέρουν ιστορική πληροφορία στους απογόνους τους αλλά και δίνουν τη δυνατότητα μελλοντικών εφαρμογών με στόχο την καλύτερη ρύθμιση της άμυνας του οργανισμού.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωσήφ Παπαματθαιάκη και τους συνεργάτες του ερευνητές Μ. Γιαλιτάκη, Π. Αραμπατζή, και Τ. Μακατουνάκη.


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...