Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών και την είδηση ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν ακόμη και στα τηλέφωνα του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, η δικαστική έρευνα για την υπόθεση, η οποία είχε τεθεί στο αρχείο, αφού δεν
είχε εντοπιστεί ούτε ένας δράστης, ανοίγει και πάλι.
Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ιωάννης Σακελλάκος, διέταξε ήδη τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, την οποία ανέθεσε σε Εισαγγελέα Εφετών, για να διαπιστωθεί, αυτή τη φορά, εάν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της διακεκριμένης κατασκοπείας.
Και αυτό γιατί το έγκλημα των υποκλοπών έχει προσκρούσει πλέον στο σκόπελο της παραγραφής, καθώς το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, για το οποίο είχε ασκηθεί ποινική δίωξη μετά την ενδεκάμηνη μυστική προκαταρκτική εξέταση του τότε Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, είναι πλημμέλημα και έχει παραγράφει, δεδομένου ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές διεπράχθησαν από το 2004 έως το 2005. Άρα έχει παρέλθει πενταετία και η παραγραφή είναι μονόδρομος.
Η σημερινή κίνηση της εισαγγελίας εκτιμάται από νομικούς κύκλους ότι αποτελεί το μοναδικό τρόπο, ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο της παραγραφής και να μπορέσει να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες, εφόσον αυτές προκύψουν, σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.
Τι ζήτησε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου από τη Δικαιοσύνη
Είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, προκειμένου να επανεξεταστεί η υπόθεση και να διενεργηθεί νέος κύκλος ανακρίσεων, καθώς, όπως ανέφερε, δεν είχαν ελεγχθεί πολλά στοιχεία για την υπόθεση.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν αναζητήθηκαν ποινικές ευθύνες στις εμπλεκόμενες εταιρείες για το γεγονός ότι δεν ειδοποίησαν αμέσως την αρμόδια από το Σύνταγμα και το νόμο Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Επίσης, δεν αξιολογήθηκαν περιπτώσεις κλήσεων και μηνυμάτων από και προς το εξωτερικό για τα 14 καρτοκινητά – σκιές της Vodafone καθώς και για τα καρτοκινητά της TIM. Επιπλέον, δεν αξιοποιήθηκαν στοιχεία από το φάκελο του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, υπόθεση που σύμφωνα με τον τότε Εισαγγελέα Εφετών, Ιωάννη Διώτη, συνδέεται με την υπόθεση των υποκλοπών.
Ανώτατες εισαγγελικές πηγές, ωστόσο, δεν είχαν διαπιστώσει τότε πλημμέλειες στους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση.
Στο κυνήγι των «αγνώστων δραστών»
Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πριν από ένα μήνα περίπου είχε διαβιβαστεί ο φάκελος στον κ. Σακελλάκο, προκειμένου να κρίνει, εάν συντρέχει λόγος ανάσυρσής της από το αρχείο, όπου είχε τεθεί ως «αγνώστων δραστών», καθώς είχε κριθεί ότι δεν προέκυπταν ενδείξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων.
Ο Εισαγγελέας Εφετών, Μιλτιάδης Ανδριωτέλλης, είχε κρίνει ότι παρά τη μακροχρόνια έρευνα που είχε διενεργήσει ο εφέτης ανακριτής, Πάνος Πετρόπουλος και την πλειάδα των μαρτύρων που εξετάστηκαν, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.
Στο «μικροσκόπιο» ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη
Τώρα, πλέον, ο Εισαγγελέας Εφετών που ανέλαβε τον φάκελο των τηλεφωνικών υποκλοπών θα εξετάσει και την υπόθεση του περίεργου θανάτου του 39χρονου προϊσταμένου του Τμήματος Σχεδιασμού Δικτύων της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 9 Μαρτίου 2004, μία ημέρα προτού ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κορωνιάς, επισκεφθεί τον τότε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννη Αγγέλου.
Ο θάνατος αυτός αποδόθηκε σε αυτοκτονία, αν και οι συγγενείς του Τσαλικίδη δεν έπαψαν ούτε στιγμή να ζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.
zougla.gr