Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Δακτυλίδια από κιμά με μέντα: πράσινη ξαπλώστρα στην αυλή

Στην μαγειρική περιπέτεια οι εικόνες αναποδογυρίζουν τις συνταγές, τις ξηλώνουν και τις ξαναπλέκουν, τις ανακυκλώνουν για να παίξουν με την ιδέα, τα σχήματα, τους όγκους, βάζοντας χρώμα και γεύσεις.
Αντλούν θέματα από τις στιγμές...
για να ξεδιπλώσουν γευστικά την κίνηση, να αλλάξουν τη φόρμα και τους συνδυασμούς των μέσων, να κάνουν σοκολάτα τη γραμμή του μολυβιού ή σχινόπρασο. Κι αν η έμπνευση αυθαιρετεί καλόπιστα, το παραδέχεται και αποτίει την τιμή στο πρωτότυπο.
Η μαγειρική είναι και παιχνίδι κι ας μην είναι πάντα αυτό που λέμε …παιχνιδάκι, για να ορίσουμε το βαθμό ευκολίας του εγχειρήματος. Η συγκεκριμένη πάντως συνταγή, που αλλάζει οπτικά το ύφος ενός -κατά τα άλλα- απλού πιάτου κάνοντας δακτυλίδια τον κιμά, δένει τα υλικά με το άρωμα της μέντας και είναι πραγματικά εύκολη.
Προετοιμασία: Περίπου 45 λεπτά όλα μαζί. Η πράσινη σάλτσα (είναι η γνωστή, χωρίς το αβγό και με προσθήκη μέντας) μπορεί να γίνει την προηγουμένη και να μείνει σε βαζάκι καλά κλεισμένο στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται αρκετές μέρες. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
500 γραμμ. κιμά μισό μοσχαρίσιο μισό αρνίσιο (ή μόνο μοσχαρίσιο)
2 αυγά
1 φλυτζ. παρμεζάνα τριμμένη
1 φλυτζ. (50 γραμ.) φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
1 φλυτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γραμ. ξερό ψωμί μουλιαμένο σε νερό και στυμμένο
λάδι για τηγάνισμα
2 φλυτζ. αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
σχινόπρασσο για γαρνίρισμα
Πράσινη σάλτσα με άρωμα μέντας
50 γραμ. μαϊντανό κομμένο
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
10 μεγάλα φύλλα μέντας
300 ml ελαιόλαδο
30 ml ξίδι
10 γραμ. κάπαρη
15 γραμ. αγγουράκι τουρσί (1-2 μικρά)
40 γραμ. ξερό ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο καλά
3 φιλέτα αντσούγας
αλάτι, λευκό πιπέρι
Κάνετε τα δακτυλίδια: Aνακατεύετε καλά όλα τα υλικά με τον κιμά να ενωθούν. Παίρνετε μια μεγάλη κουταλιά κιμά και τον πλάθετε όπως τα κουλουράκια σε γραμμή μήκους 20 εκ. και πάχους 2.5-3 εκ. περίπου. Ενώνετε τις δύο άκρες για να κάνετε τα δακτυλίδια.
Βάζετε αλεύρι σε μικρό στρρογγυλό ταψάκι και ακουμπάτε πάνω του τα δακτυλίδια από κιμά με λίγη προσοχή. Βοηθάει να χρησιμοποιείτε στις μεταφορές τους επίπεδη σπάτουλα. Γυρνώντας κυκλικά και παίζοντας με το ταψάκι, τα δακτυλίδια αλευρώνονται.
Τηγανίζετε: Zεσταίνετε καλά μια στρώση λάδι σε τηγάνι, να καίει. Τοποθετείτε με προσοχή τα δακτυλίδια και τηγανίζετε για 1,5-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζετε σε χαρτί κουζίνας.
Ετοιμάζετε την πράσινη σάλτσα: Ανακατεύετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, μέχρι να έχετε μια ομοιογενή σάλτσα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι.
Σερβίρισμα: Bάζετε στο πιάτο με κουτάλι πρώτα τη σάλτσα, τοποθετείτε πάνω 4 δακτυλίδια και γαρνίρετε με σχινόπρασσο.


Pandespani
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...