Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Οι τρόποι να ζεσταθούμε χωρίς πετρέλαιο

Είναι άραγε το πετρέλαιο μονόδρομος στους τρόπους θέρμανσης; Αυτό φαίνεται να είναι το ερώτημα το οποίο θα απασχολεί στο αμέσως προσεχές διάστημα όλο και περισσότερους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να...
τσουρουφλίζει και αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους οι οποίοι και την κατοικία τους θα ζεστάνουν εξίσου ικανοποιητικά, αλλά και πάνω απ΄ όλα το πορτοφόλι τους. Μπορεί ακόμα να λειτουργεί η «κεντρική» θέρμανση του ήλιου και η θερμοκρασία να μην έχει πέσει χαμηλά, όμως θα πρέπει από τώρα οι ενδιαφερόμενοι σιγά-σιγά να φροντίσουν το είδος της θέρμανσης που επιθυμούν, μιας και οι εναλλακτικοί τρόποι είναι ουκ ολίγοι.
«Οταν μιλάμε για εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης μιλάμε κυρίως για φυσικό αέριο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια έχουν πάψει να χρησιμοποιούν το πετρέλαιο θέρμανσης. Πρόκειται για μορφές οι οποίες και το περιβάλλον δεν επιβαρύνουν, αλλά και έχουν σημαντική διαφορά προς όφελος του καταναλωτή στα έξοδα θέρμανσης» υπογραμμίζει ο κ. Χρήστος Ζαπάντης , διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gas Center.
Από τις μεθόδους θέρμανσης χωρίς πετρέλαιο που υπάρχουν ως σήμερα τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Γηραιά Ηπειρο αυτές που αξιοποιούνται περισσότερο είναι οι εξής: η εγκατάσταση σωληνώσεων φυσικού αερίου με επίτοιχο λέβητα, ο οποίος και ζεστό νερό για χρήση παρέχει αλλά και για τους σωλήνες θέρμανσης και ο άλλος τρόπος είναι οι αντλίες θερμότητας. Αυτό οφείλεται στο ότι οι συγκεκριμένες μορφές είναι πολύ οικονομικές και βολεύουν περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Ο κ. Ζαπάντης εξηγεί ότι «υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στις άλλες μεθόδους θέρμανσης. Για παράδειγμα, η χρήση της ενεργειακής ξυλόσομπας και του ενεργειακού τζακιού απαγορεύεται στα αστικά κέντρα λόγω της καύσης ξύλων, τα οποία πολλές φορές έχουν χημικές ουσίες οι οποίες μολύνουν το περιβάλλον, και μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα για τον οργανισμό έως και καρκινογόνα. Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να εξοικονομεί αρκετά χρήματα όσον αφορά τα έξοδα θέρμανσης, έχει όμως αρκετά υψηλό κόστος εγκατάστασης. Επιπλέον θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη όλο τον χειμώνα χωρίς παύση αν θέλουμε να έχουμε ένα ζεστό σπίτι, γιατί από τη στιγμή που θα την “ανοίξουμε” χρειάζονται αρκετές ώρες για να θερμανθεί η κατοικία, οπότε δεν μπορούμε να την ανοίγουμε και να την κλείνουμε συνέχεια» . Επιπλέον, η λύση των ηλιακών συλλεκτών ναι μεν είναι οικονομική, θα πρέπει πάντα όμως να συνδυάζεται με ένα άλλο κεντρικό σύστημα θέρμανσης, καθώς από μόνο του δεν επαρκεί.
Τα γεωθερμικά συστήματα θέρμανσης- ψύξης είναι συστήματα που «συρρικνώνουν» τα έξοδα θέρμανσης, όμως εάν θέλει κάποιος να αξιοποιήσει μια τέτοια μορφή θα πρέπει να «ελαφρύνει» το πορτοφόλι του κατά 20.000-25.000 ευρώ, κάτι που όπως είναι αντιληπτό δεν τα καθιστά προσιτά για τους πάντες.
Η εγκατάσταση του φυσικού αερίου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε απλά αλλάζοντας τον ήδη υπάρχοντα καυστήρα πετρελαίου, είτε «ξηλώνοντας» όλο το σύστημα θέρμανσης και εγκαθιστώντας αυτό του φυσικού αερίου. Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται από 2.000 ευρώ ως 3.000 ευρώ.
Τι γίνεται όμως με το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης; «Παρατηρείται το φαινόμενο όλο και περισσότερος κόσμος να “ψάχνεται” σχετικά με αυτές τις μεθόδους, από τη στιγμή φυσικά που η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει. Υπάρχει μια μικρή πτώση στην κίνηση βέβαια λόγω της κρίσης, όπως και στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Μέχρι τώρα μπορώ να πω πως η επαρχία κατέχει τα πρωτεία στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας» σημειώνει ο κ. Ζαπάντης.
Ζήτηση ακόμα δεν υπάρχει. Η «πελατεία» στα καταστήματα ειδών θέρμανσης ξεκινάει από τον Οκτώβριο, οπότε και κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες «σοβαρές» ψύχρες.
Μια σημαντική πληροφορία για όσους ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φυσικό αέριο σπίτι τους είναι πως η τιμή του καθορίζεται κάθε δίμηνο ανάλογα με την τιμή που υπάρχει στο πετρέλαιο.


tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...