Τρία σπάνια είδη πουλιών επέλεξαν για στάση, τροφή και ξεκούραση, κατά τη φθινοπωρινή τους μετανάστευση, το Εθνικό Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, δίνοντας μεγάλη χαρά στους εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που τα εντόπισαν.
Συγκεκριμένα, παρατήρησαν στη ...
λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, δύο νεαρούς ερυθρόλαιμους φαλαρόποδες Phalaropus lobatus πόυ τρέφονταν με τον χαρακτηριστικό τρόπο του είδους τους, κάνοντας στροφές γύρω από τον εαυτό τους!
Επιπλέον, δύο ρωσότρυγγα Xenus cinereus παρατηρήθηκαν στο παράκτιο τμήμα του Αξιού. Ο ρωσότρυγγας αναπαράγεται κυρίως στην τάιγκα της Σιβηρίας και είναι χαρακτηριστική η ικανότητά του να πιάνει έντομα με αστραπιαίες κινήσεις. Η συνήθης μεταναστευτική του πορεία περνάει ανάμεσα από τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, τη δυτική Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Τέλος, η τελευταία -και πιο σημαντική- καταγραφή, στις 31 Αυγούστου, ήταν ένας κόκκινος φαλαρόποδας Phalaropus fulicarius, που παρατηρήθηκε μόλις για έκτη φορά στην Ελλάδα. To είδος αυτό αναπαράγεται στην παράκτια τούνδρα των Σκανδιναβικών χωρών και διαχειμάζει στον Ατλαντικό, ανοιχτά της νότιας και δυτικής Αφρικής. Στους κόκκινους φαλαρόποδες οι ρόλοι των φύλων είναι ανεστραμμένοι, δηλαδή τα θηλυκά έχουν πιο έντονα χρώματα και φιλονικούν για τα αρσενικά, τα οποία κλωσούν και φροντίζουν τους νεοσσούς!
Όπως διαπιστώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, «παρά τις έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται, η περιοχή του Καλοχωρίου και το παράκτιο τμήμα του ποταμού Αξιού παραμένουν σημαντικοί πυρήνες βιοποικιλότητας σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο».
http://news.greenmarkets.gr