Τα χάμπουργκερ είναι πια το … εθνικό μας φαγητό! Η Ελλάδα δυστυχώς κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση κρέατος, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται, ενώ όλο και συχνότερα οι Έλληνες καταναλώνουν τυποποιημένες και έτοιμες τροφές. Χαρακτηριστικό είναι ότι...
πέρυσι ο τζίρος των fast foods άγγιξε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ! Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την διατροφική βόμβα που κρύβει η αλλαγή των συνηθειών μας.
Μέσα σε δυο χρόνια, η κατανάλωση προϊόντων προτηγανισμένης πατάτας παρουσίασε ρυθμό αύξησης 2% έως 3% στη χώρα μας, ενώ αντίστοιχη ήταν η αύξηση και σε άλλες κατηγορίες, όπως οι έτοιμες πίτσες και τα προμαγειρεμένα φαγητά.
Στο διάστημα 1996-2001 η κατανάλωση έτοιμου κατεψυγμένου φαγητού αυξήθηκε κατά 6,5%, φτάνοντας συνολικά το 2001 στους 890.000 τόνους. Αντίστοιχα οι Έλληνες αύξησαν την κατανάλωση των προϊόντων σνακ κατά 41,3%, τρώγοντας το 2001 294.000 τόνους τέτοιων προϊόντων! Τα παραπάνω συμπεραίνει πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ICAP.
Εντυπωσιακή ήταν η ανάπτυξη του κλάδου μαζικής εστίασης, αφού την τελευταία πενταετία τα προϊόντα τύπου χάμπουργκερ αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων, κυρίως των νεαρών ηλικιών. Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων του κλάδου, ο συνολικός τζίρος της αγοράς του γρήγορου φαγητού ανήλθε σε 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ (1 τρισ. δραχμές) για το 2002, από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ (760 δισ. δραχμές) το 2001.
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της European Food & Drinks Markets, η αύξηση της κατανάλωσης έτοιμων γευμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διάστημα 1991-1996, ήταν της τάξεως του 23,2%. Μάλιστα, ο συνολικός τζίρος της αγοράς αυτής ανήλθε στις χώρες της Ε.Ε. το 1996 στα 17,8 τρισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που ισοδυναμεί με το 4,8% της συνολικής δαπάνης για τρόφιμα και ποτά. Σήμερα εκτιμάται ότι το 40% των Ευρωπαίων επιλέγει να καταναλώνει έτοιμα φαγητά όλων των κατηγοριών. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται σε 10% έως 12%.
Οι ειδικοί επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: «Λίγο απ’ όλα δεν κάνει κακό. Το πρόβλημα αρχίζει όταν τρώμε πολύ και συχνά έτοιμα και τυποποιημένα τρόφιμα, εις βάρος των φρέσκων».
«Παρότι δεν υπάρχουν αναλυτικά δεδομένα για τη σημερινή διατροφή των Ελλήνων, είναι σαφές ότι ακολουθείται αυξητική πορεία στην κατανάλωση κρέατος και λιπιδίων. Το σίγουρο είναι ότι οι συνέπειες για την υγεία δεν εξαρτώνται τόσο από το είδος των τροφών όσο από την συχνότητα της κατανάλωσής τους και την ποσότητα.», αναφέρει η Αγγελική Τσαρούχη, διατροφολόγος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Ενώ στη δεκαετία του 1960 οι Έλληνες κατανάλωναν 35 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, σήμερα καταναλώνουν 100-150 γραμμάρια! Την ίδια στιγμή η κατανάλωση οσπρίων δεν ξεπερνά τα 10 γραμμάρια ανά ημέρα για κάθε άτομο.
Πριν από 40 χρόνια η ημερήσια κατανάλωση λαχανικών έφτανε τα 700 γραμμάρια, ενώ σήμερα η ημερήσια ποσότητα για κάθε Έλληνα φτάνει μόνο τα 271 γραμμάρια.
Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, το κόκκινο κρέας περιέχει έως και 40% κορεσμένα λιπίδια τα οποία αυξάνουν τη χοληστερόλη, ενώ έχουν συσχετιστεί τα τελευταία χρόνια και με διάφορες μορφές καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου, αλλά και με καρδιαγγειακές παθήσεις και υπέρταση.
«Τα κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να καταλαμβάνουν πάνω από το 7% της συνολικής ενέργειας που προσλαμβάνουμε καθημερινά.», αναφέρει ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Παρ’ όλα αυτά, τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες καταναλώνουν κορεσμένο λίπος που αναλογεί στο 16% - 18% της συνολικής ενέργειας!
e-natural.gr