Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Επικίνδυνοι οι γλάροι για την υγεία;

Ύστερα από μελέτη που πραγματοποίησαν Πορτογάλοι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζιλμπέρτο Ιγκρέχας από το πανεπιστήμιο του Τρας-ος-Μόντες, και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proteome Science», κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:
πολλοί γλάροι μεταφέρουν στο σώμα τους μικρόβια ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και ως εκ τούτου επικίνδυνα για την εξάπλωση ασθενειών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αναλύθηκαν δεκάδες δείγματα από περιττώματα μεταναστευτικών γλάρων- το είδος Larus cachinnans- σε ένα νησί στα ανοιχτά της Πορτογαλίας. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι ποσοστό 10% των δειγμάτων περιείχε βακτήρια ανθεκτικά στο αντιβιοτικό βανκομυκίνη, αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται σε δύσκολες περιπτώσεις.

Πώς, όμως, βρέθηκαν τα βακτήρια στα περιττώματα των γλάρων; Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα πουλιά μάλλον αφομοιώνουν τα μικρόβια, τρώγοντας αποφάγια από τις ανθρώπινες χωματερές. Παρόμοια ανθεκτικά βακτήρια έχουν εντοπισθεί και στο σώμα άλλων ζώων που τρώνε από τα σκουπίδια, όπως σε λύκους και αλεπούδες.

Οι υγιείς άνθρωποι δεν απειλούνται από τα συγκεκριμένα βακτήρια. Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει για τους εξασθενημένους και ευάλωτους οργανισμούς, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...