Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Καίνε πάλι τα καμένα!

Καταδικασμένη, να ζει κάτω από το πρίσμα των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν το νομό πριν από τρία χρόνια είναι η πλειονότητα του αγροτικού πληθυσμού της Ηλείας που δέχθηκε τις άμεσες συνέπειες από αυτή την καταστροφή. Μία δεύτερη «φωτιά» έρχεται να αποτελειώσει...
χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Η σύγχρονη τραγωδία που βιώνουν χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι συνθλίβονται από τις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας, επιβεβαιώνεται από τους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι βλέπουν μια τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλαν, το σχέδιο για την πλήρη αποκατάσταση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα των πυρόπληκτων περιοχών, να σκονίζεται στο ράφι.
Αυτή η σημαντική επιστημονική εργασία έμεινε στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα, όπως ο εκσυγχρονισμός της κτηνοτροφίας, η ανακατασκευή σύγχρονων σταβλικών εγκαταστάσεων, η διευθέτηση χρήσεων γης, το δασολόγιο, η χρήση βοσκοτόπων κ.λ.π.
Η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ουδέποτε εφαρμόστηκε σύμφωνα με τη δήλωση της ομότιμης καθηγήτριας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σοφίας Ευστράτογλου σε πρόσφατο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
Στη μελέτη αυτή, όπως δήλωσε η κ. Ευστράτογλου που συντόνιζε το έργο, τέθηκαν οι βάσεις για ένα μεσοχρόνιο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών. «Η έλλειψη του φορέα ήταν καθοριστική. Η έδρα του έπρεπε να βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές, να προβλέπει ποιες δράσεις θα προηγηθούν και βέβαια να συντονίζει τις υπηρεσίες οι οποίες η μία σκόνταφτε πάνω στην άλλη. Νομαρχίες και δήμοι λειτούργησαν σαν παράλληλοι βίοι που δεν συναντήθηκαν ποτέ. Χάθηκε η ευκαιρία για πρότυπη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα», τόνισε με έμφαση η κ. Ευστράτογλου.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της κτηνοτροφίας. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρότεινε την ανακατασκευή οργανωμένων στάβλων με τους απαραίτητους λειτουργικούς χώρους με ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εκτροφής των ζώων. Αντιθέτως ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ότι έχει καταστραφεί και μέχρι το 70% της δαπάνης ανακατασκευής. Οι λόγοι που οι κτηνοτρόφοι δεν επεδίωξαν σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις ήταν οι εξής: Προέβησαν σε πρόχειρες επισκευές ή κατασκευές λόγω του επικείμενου χειμώνα, δεν υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας των παλιών στάβλων, η πλειονότητα των οποίων είναι αυθαίρετοι, έλλειψη χρηματοδότησης, αφού η αποζημίωση του ΕΛΓΑ έφθανε το 70% της αξίας του επισκευαζόμενου στάβλου, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ ΕΛΓΑ και Τομέα Αποκατάστασης Πυρόπληκτων.


Dete.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...