Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Στο πεζοδρόμιο τους έστειλε η απαγόρευση του καπνίσματος

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους κρατάει τους καπνιστές στο σπίτι ή τους πάει στο... πεζοδρόμιο! Περίπου μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του μέτρου τα πρώτα...
σύννεφα άρχισαν να συσσωρεύονται. Οι καπνιστές δυσανασχετούν εξαιτίας του περιορισμού δηλώνοντας πως θα κόψουν τις εξόδους τους, γεγονός που ανησυχεί τους καταστηματάρχες, οι οποίοι κάνουν ήδη.λόγο για πτώση του τζίρου τους.
«Προς το παρόν έχει ακόμη ζέστη και είμαστε καλά έξω. Από τον χειμώνα θα μαζευόμαστε σπίτι» λέει η Μαριαλένα Ηλιοπούλου, η οποία απολαμβάνει τον φραπέ της με... τσιγάρο.
Από την 1η Σεπτεμβρίου η Ελλάδα... έκοψε το κάπνισμα, αλλά μαζί με το τσιγάρο φαίνεται πως μετρίασε την κατανάλωση του καφέ και του αλκοόλ, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες και τους υπευθύνους των καταστημάτων μαζικής εστίασης, αφού υποστηρίζουν πως σε λίγο καιρό θα ψάχνουν τον κόσμο με τα... κιάλια. «Ηδη από την πρώτη του μήνα δεν έχει πατήσει άνθρωπος μέσα στο μαγαζί. Η μπάρα είναι άδεια κι έτσι αναγκάστηκα να περιορίσω και το προσωπικό μου. Ολοι κάθονται έξω, αφού μέσα δεν επιτρέπεται να καπνίζουν» δηλώνει ο Στράτος Βαρδαξής, υπεύθυνος καφέ-μπαρ.
Την άποψή του συμμερίζεται και ο Χρήστος Αθανασόπουλος, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ, ο οποίος δηλώνει πως ο τζίρος έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες κατά 30%: «Διατηρώ αυτή την επιχείρηση εδώ και δεκαεπτά χρόνια. Το βράδυ δεν κάθεται κανένας στο μπαρ, αφού δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Ο χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος. Καφές και ποτό είναι συνδυασμένα με τσιγάρο, καλώς ή κακώς. Δυστυχώς οι καταστηματάρχες δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε».
Η κατάσταση φαίνεται να επηρεάζει άμεσα και το προσωπικό των καταστημάτων, αφού έχουν αρχίσει να φοβούνται για τη δουλειά τους: «Εχω να κάνω καλό ταμείο στο μπαρ εδώ και αρκετέές ημέρες. Τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε μείωση προσωπικού, αφού η δουλειά έχει μειωθεί» λέει ο Κώστας Πανοσκάλτσης, ο οποίος εργάζεται ως μπάρμαν.
Ο Αρης Μπίνης ήταν από τους ελάχιστους θαμώνες που συναντήσαμε να απολαμβάνουν τον καφέ τους εντός του καταστήματος. «Είμαι φανατικός αντικαπνιστής και θεωρώ πως το μέτρο είναι δίκαιο. Δεν ξέρω αν ο νόμος θα προχωρήσει και τι θα γίνει όταν πιάσουν τα κρύα, αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να γίνουμε Ευρώπη».
Η Ευγενία Ρουσάκη, παρ’ ότι είναι επίσης αντικαπνίστρια, δηλώνει πως θεωρεί άδικη τη νομοθεσία. «Καταλαβαίνω πως το μέτρο θα προκαλέσει πρόβλημα τόσο στους επιχειρηματίες όσο και σε όσους καπνίζουν, αφού είναι αρκετά περιοριστικό. Ισως θα μπορούσε να βρεθεί μια μέση λύση για να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι».
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η εικόνα των ανθρώπων που καπνίζουν στον δρόμο είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Στην Ελλάδα πρόκειται για μια νέα συνήθεια. «Από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν έχω διάλειμμα, βγαίνω στον δρόμο και καπνίζω. Δεν παραπονιέμαι, αλλά πιστεύω πως τα μέτρα είναι προσωρινά» λέει η Γεωργία Πετράκη, πωλήτρια σε κατάστημα με αθλητικά είδη.
«Σέβομαι την απαγόρευση και όταν έχω χρόνο για τσιγάρο, βγαίνω έξω από το μαγαζί. Ειδάλλως θα έχουμε κυρώσεις και εγώ και το αφεντικό μου» λέει η Αναστασία Μπόκια, υπάλληλος σε καφετέρια.
Τα ειδικά κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας έχουν αρχίσει τους εντατικούς ελέγχους, ενώ φροντίζουν να ενημερώνουν για όλες τις λεπτομέρειες τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Μέχρι και το τέλος του μήνα επιχειρηματίες, υπάλληλοι και θαμώνες θα έχουν την ευκαιρία να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα, αφού τους γίνονται μόνο συστάσεις. Από την 1η Οκτωβρίου όμως ο νόμος τίθεται κανονικά σε ισχύ και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα.


stakarfia.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...