Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Παζάρι για το βαμβάκι

Σε λεπτές ισορροπίες κινήθηκε η σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδη και των αγροτών της Θεσσαλίας, που απειλούσαν με κινητοποιήσεις έως τον Δεκέμβρη. Ο υπουργός πρότεινε...
τιμή βαμβακιού και αναμένεται η απάντηση των αγροτών.
Σε κρίσιμη ισορροπία κινήθηκε η ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση στη Λάρισα με αντικείμενο την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, με τους Θεσσαλούς αγρότες να προειδοποιούν για συνέχιση των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους μέχρι το Δεκέμβριο και τον αρμόδιο υπουργό να δεσμεύεται για τη λήψη απαραίτητων μέτρων για την προστασία της σοδειάς των βαμβακοπαραγωγών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας Σπύρος Τσικρίκας, «αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου μέχρι τον Δεκέμβριο, οι αγρότες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν στους δρόμους».
Ωστόσο, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η τιμή πώλησης του κιλού του βαμβακιού δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 λεπτά και προέτρεψε τους βαμβακοπαραγωγούς να μην παραδώσουν το προϊόν τους σε τιμή χαμηλότερη από αυτή.
Όπως ανέφερε ο ίδιος «η τιμή αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη τιμή όλων των εποχών που είχαν ποτέ οι παραγωγοί», ενώ παράλληλα προχώρησε και στην εξαγγελία σειράς επιπρόσθετων μέτρων, με στόχο την διαφάνεια στη διαχείριση του προϊόντος.
Συγκεκριμένα υπέγραψε απόφαση, με την οποία προβλέπεται ότι το κάθε εκκοκκιστήριο είναι υποχρεωμένο να αναρτά την τιμή πώλησης του προϊόντος του. Οι παραγωγοί θα υπογράφουν σύμβαση αυθημερόν με την τιμή αγοράς, ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και πέντε χιλιάδες ευρώ την ημέρα σε όσα εκκοκκιστήρια δεν τηρούν τους όρους αυτούς.
Τέλος ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση (επιδότηση) 200 ευρώ το στρέμμα, θα καταβληθεί εγκαίρως και στην επιδότηση αυτή θα προστεθεί ποσόν που θα αφορά τυχόν ζημιές της παραγωγής από το πράσινο σκουλήκι.
Μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζήτησαν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, υπενθυμίζοντας ότι στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένο μεγάλο μέρος αγροτικής γης, προκειμένου οι ίδιοι να μπορούν να παίρνουν δάνεια, με τον υπουργό να δηλώνει από την πλευρά του ότι παρά την αναγκαστική εξυγίανση της τράπεζας, οι αγρότες θα προστατευτούν.


News247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...