Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) συμφώνησαν, την Τρίτη, να εξετάζονται τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο την άνοιξη κάθε χρονιάς, αρχής γενομένης από το 2011, πριν υιοθετηθούν από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Η πρωτοβουλία αυτή, που ονομάσθηκε «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», θα επιτρέψει οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών της ΕΕ «να επιτηρούνται για μια περίοδο έξι μηνών κάθε χρόνο, από το 2011, ώστε να εντοπίζεται οποιαδήποτε ασυμβατότητα και οποιαδήποτε ανισορροπία εν τη γενέσει της», υπογράμμισαν οι υπουργοί Οικονομικών, σε ανακοίνωσή τους.
Η πρωτοβουλία αυτή είχε υιοθετηθεί κατ' αρχήν την άνοιξη, ενώ δεν έχει ακόμη επικυρωθεί επισήμως.
«Ο νέος κύκλος επιτήρησης θα αρχίζει κάθε χρόνο το Μάρτιο, όταν, στη βάση μιας έκθεσης της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εντοπίζει τις κύριες οικονομικές προκλήσεις και θα δίνει στρατηγικές συμβουλές για τις προς εφαρμογήν πολιτικές», διευκρινίζεται.
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει στη συνέχεια να παρουσιάσουν τον Απρίλιο τους μείζονες μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς τους.
Τέλος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη θα καταθέτουν μια γνωμοδότηση, πριν οι κυβερνήσεις οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους.
Η ιδέα είναι να επιτραπεί ένας καλύτερος δημοσιονομικός συντονισμός ώστε να εξασφαλιστεί ότι κανένα κράτος δεν θα παρεκκλίνει, σε επικίνδυνο βαθμό, θέτοντας σε κίνδυνο τους εταίρους του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει αυτή τη μεταρρύθμιση το Μάιο και στη συνέχεια εξετάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στο πλαίσιο μιας ομάδας εργασίας, η οποία είχε αναλάβει να εργαστεί για την ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης στην ΕΕ.
Πολλές χώρες, ιδιαίτερα η Βρετανία, είχαν φανεί αρχικά απρόθυμες να συμφωνήσουν.
Έτσι, στο κείμενο του Ecofin υιοθετήθηκε μία πιο χαλαρή ορολογία («οι χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις συστάσεις»), με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η Κομισιόν δεν θα έχει δικαίωμα ουσιαστικής παρέμβασης, ώστε να μην θεωρηθεί ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία των «απείθαρχων» δημοσιονομικά κρατών-μελών.
Ασυμφωνία για τον πανευρωπαϊκό φόρο στις τράπεζες
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να συμφωνήσουν για την επιβολή ενός πανευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
«Είναι δύσκολο να δούμε πως θα λειτουργήσει στην πράξη», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ecofin. «Συζητείται για πολλές δεκαετίες και υποψιάζομαι ότι θα συζητείται για πολλές δεκαετίες ακόμα», προσέθεσε.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν δύο μορφές επιβολής του φόρου, ο οποίος θα μπορεί να επιβάλλεται είτε στις συναλλαγές είτε στα τραπεζικά κέρδη.
Οι υπουργοί συζήτησαν ακόμα την ιδέα της επιβολής εισφοράς στις τράπεζες, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τον ισολογισμό της κάθε τράπεζας. Τα έσοδα από την εισφορά αυτή θα πηγαίνουν στα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα χρησιμοποιούνται σε περίπτωση νέας κρίσης στην ΕΕ.
Πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, χαρακτήρισε τις συζητήσεις «ενθαρρυντικές».
in.gr , με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό