Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Εκαναν πάρτυ και τους μαστίγωσαν

Σαουδάραβας δικαστής καταδίκασε επτά νέους άνδρες και τέσσερις γυναίκες να δεχθούν έως και 700 κτυπήματα με μαστίγιο δημοσίως και σε ποινές φυλάκισης έως και 10 μηνών διότι έλαβαν μέρος σε "ανήθικο" πάρτι, ανέφερε χθες Τετάρτη η εφημερίδα al Watan.

Οι 11 καταδικασθέντες, εκ των οποίων δύο έχουν
Ιρακινή υπηκοότητα, καταδικάστηκαν σε 400-700 κτυπήματα και 4-10 μήνες φυλάκισης. Είχαν συλληφθεί στα τέλη Ιουνίου στην περιοχή αλ Χαΐλ με την κατηγορία ότι κατανάλωσαν αλκοόλ και έλαβαν μέρος σε πάρτι στο οποίο συμμετείχαν άτομα και από τα δύο φύλα.

Η αστυνομία παρακολουθούσε επί ημέρες τους νεαρούς πριν τους συλλάβει, ανέφερε η εφημερίδα.

Αστυνομικοί ανακάλυψαν αράκ --δυνατό ποτό που παράγεται από χουρμάδες--, κρυμμένο σε μπουκάλια αναψυκτικών σε ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι καταδικασθέντες.

Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά στη Σαουδική Αραβία--επί ποινή δημόσιου μαστιγώματος. Οι κατ' ιδίαν συναντήσεις μεταξύ άγαμων ανδρών και γυναικών τιμωρούνται επίσης αυστηρά.
Είναι επίσης πιθανό ότι περισσότερες γυναίκες πλέον ανταποδίδουν τις επιθέσεις που δέχονται, και κατά λάθος ή όχι, συλλαμβάνονται και κατηγορούνται για αυτό. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ενώ πάνω από τις μισές υποθέσεις βίας όπου εμπλέκονται άνδρες, έφθασαν στα ακροατήρια, στις γυναίκες ο αριθμός πέφτει στο 1/3, κάτι που σημαίνει ότι οι κατηγορίες κατά των γυναικών είναι πιθανότερο να καταρριφθούν.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Υγεία των Ανδρών», Γρεγκ Άντερσεν, σημείωσε ότι η κοινωνία δεν συμβαδίζει με τις τάσεις που καταγράφει το Γραφείο καθώς δεν υπάρχουν καταφύγια για κακοποιημένους άνδρες.

«Δεν αξίζουν βοήθειας όλα τα θύματα βίας, είτε είναι άνδρες, είτε γυναίκες;», αναρωτιέται ο Άντερσεν.

Παράλληλα με την απελευθέρωση των γυναικών, υπάρχει και μεγαλύτερη ετοιμότητα από πλευράς των ανδρών να απορρίψουν τους στερεότυπους ρόλους. Γίνονται καλοί στη διαχείριση του νοικοκυριού, διεκδικούν την επιμέλεια των παιδιών σε περιπτώσεις διαζυγίου και έχουν το θάρρος να τηλεφωνούν στην αστυνομία όταν είναι τα θύματα της βίας.

Η Σου Ράις, η οποία διευθύνει την οργάνωση «Υπηρεσία Δικαιωμάτων των Ανδρών» υποστηρίζει ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ και οι κακοποιημένοι σύζυγοι είναι απίθανο να αναζητήσουν αποζημιώσεις μέσω του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν άνδρα να παραδεχθεί ότι η σύζυγος του τον δέρνει, το θεωρούν ντροπή και πολλοί αστυνομικοί συνήθως τους ρωτάνε τι έκαναν για να αναγκάσουν τη σύζυγο τους να τους χτυπήσει ή γιατί δεν μπορούν να τη διαχειριστούν», λέει η Ράις.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...