Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Τα μυστικά της περαίωσης

Με ποιό τρόπο θα γίνεται η περαίωση σύμφωνα με τον νέο νόμο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Τι προβλέπεται...
για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Τα ποσά και τα πρόστιμα
Σε διαβούλευση τέθηκαν σήμερα Τρίτη οι βασικές αρχές για την περαίωση. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου που απεστάλη σε όλους τους φορείς της αγοράς περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών για τις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31 - 12 - 2009, στην οποία εντάσσονται και οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια καθώς και ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.
Η ρύθμιση της περαίωσης αφορά όλες τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 20 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομιών, το οποίο είναι ανοικτό κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης με τους φορείς , στη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α' και β' βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο καθώς και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Παράλληλα, στις προτάσεις περαίωσης του υπουργείου περιλαμβάνονται και τα ελάχιστα ποσά πληρωμής για κάθε ανεξέλεγκτη χρήση, τα οποία ξεκινούν από τα 400 ευρώ για επιτηδευματία που δεν τήρησε βιβλία ή τήρησε βιβλία πρώτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., 700 ευρώ για κάθε επιτηδευματία που τήρησε βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., και 1000 ευρώ, για επιτηδευματία που τήρησε βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
Σε περίπτωση τώρα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 10% ενώ σε περίπτωση τμηματικής καταβολής ο φορολογούμενος πληρώνει προκαταβολή 25% ενώ ο αριθμός των δόσεων φτάνει τις 12 η κάθε μία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 500 ευρώ.
Γενναίες απαλλαγές από τις προσαυξήσεις που φθάνουν το 100% των προσαυξήσεων προβλέπονται για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αν ο οφειλέτες καταβάλει εφάπαξ το ποσό τις βεβαιωμένης αρχικά οφειλής. Διαφορετικά και ανάλογα με το ύψος της οφειλής προβλέπεται η εξόφλησή τους σε έως και 45 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή στην περίπτωση αυτή του 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Η όλη διαδικασία θα διενεργηθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τον μεγαλύτερο όγκο των υποθέσεων, με αποστολή προς τους ενδιαφερομένους εκκαθαριστικού σημειώματος. Η εξόφληση του σημειώματος θα επιφέρει εκ του νόμου οριστική και αμετάκλητη επίλυση της διαφοράς και θα καταργεί τον έλεγχο, τη Δίκη και τα τυχόν ληφθέντα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση τους ενώ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σύντομα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του όπως και στην διεύρυνση και αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή.


Προσδιορισμός του φόρου
*Το ποσό του επιπλέον φόρου υπολογίζεται ως εξής: τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή (Ενδεικτικά): δύο τοις εκατό (2%) για όλα τα επαγγέλματα, με εξαίρεση τα παρακάτω για τα οποία τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται ως εξής:
α) με συντελεστή (ενδεικτικά): επτά τοις χιλίοις (7‰)
Κ.Α. 4214: έμπορος(πρατήριο) Βενζίνης και πετρελαίου
Κ.Α. 5402: πρατήριο χονδρικής πωλήσεως προϊόντων καπνοβιομηχανίας.
Κ.Α. 5402: έμπορος προϊόντων καπνοβιομηχανίας χονδρικώς,
β) με συντελεστή (ενδεικτικά): δώδεκα τοις χιλίοις (12‰)
Κ.Α. 4235: έμπορος πετρελαίου θέρμανσης διανομή κατ΄ οίκον.


*Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, ως εξής:
Για ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ: Σ.Π.= 1
Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 150.000 έως και 300.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,05
Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 300.000 έως και 600.000 ευρώ : Σ.Π.= 1,10
Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 600.000 έως και 1.200.00 ευρώ: Σ.Π.= 1,15
Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 1.200.000 έως και 3.000.000 ευρώ: Σ.Π. =1,20
Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 3.000.000 έως και 6.000.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,25
Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 6.000.000 έως και 9.000.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,30
Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 9.000.000 ευρώ: Σ.Π. =1,35


*Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή (ενδεικτικά): είκοσι τοις εκατό (20%) εκτός από τις Α.Ε. και Ε.ΠΕ. όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή (ενδεικτικά): είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).


News247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...