Δεν είναι εντελώς αντίθετος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο σε μία περιορισμένη αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ, με στόχο να αποκτήσει η ευρωζώνη δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας.
Εμφανίστηκε όμως κάθετα αντίθετος και απέκλεισε τη γερμανική ιδέα, η οποία υποστηρίζεται και από τη γαλλική πλευρά, για...
επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υπερβολικά υψηλά ελλείμματα ή χρέος, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.
"Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της συνθήκης να εξυπηρετεί στην ελάττωση των δικαιωμάτων ψήφου" δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Από την πλευρά της η γερμανική πλευρά εμφανίζεται ανυποχώρητη παρά τις αντιδράσεις που συναντά.
Αναλυτές πιθανολογούν πως τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι πρότειναν την αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ ακριβώς για να υιοθετηθεί αυτή η μεταρρύθμιση.
Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία θα αρχίσει σε λίγες ώρες.
Ναι στο μηχανισμό στήριξης όχι στην αφαίρεση ψήφου λέει ο Παπανδρέου
Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, να συνεχιστούν οι θεσμικές αλλαγές ώστε να μπορεί η Ελλάδα να είναι μία ισχυρή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
"Μέσα στα πλαίσια αυτά έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για έναν ισχυρό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η κρίση του χρέους της χώρας μας και οι επιθέσεις από τις αγορές", είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι "εμείς ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και σήμερα συζητιέται αυτό το πολύ μεγάλο θεσμικό πρόταγμα".
Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι πρόκειται για μια θεσμική αλλαγή ουσιαστικής φύσης, για την οποία "εμείς είμαστε θετικά διατεθειμένοι από την πρώτη στιγμή. Βεβαίως η ουσία των αλλαγών αυτών πρέπει να συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τη σταθεροποίηση, αλλά και την ανάπτυξη".
Όσον αφορά στη γαλλογερμανική ιδέα για τις πολιτικές κυρώσεις εις βάρος των κρατών με μεγάλο χρέος ο πρωθυπουργός σημείωσε πως " εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι για το οποίο εμείς είμαστε αρνητικοί", ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι μία τέτοια εξέλιξη υπονομεύει τη δημοκρατική βούληση λαών και πολιτών.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε καταρχήν καμία αντίρρηση, θα είναι θετικό να περιβληθεί αυτός ο μηχανισμός μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που η κάθε χώρα, το κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει. Πρέπει να διαπραγματευτούμε το ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτός με έναν τρόπο που θα σέβεται την κυριαρχία και τις απόψεις, την αυτονομία του κάθε κράτους σε αυτή τη διαδικασία.
Υποστηρίζει τον πρωθυπουργό ο Rasmussen
"Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω, στα ελληνικά ΜΜΕ, την έντονη υποστήριξή μου στον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου και στην προσπάθειά του, να υπάρξει ένας ουσιαστικός ευρωπαϊκός μηχανισμός, για να συνδράμει τις χώρες στις επιθέσεις κερδοσκοπίας και στο χειρισμό του χρέους, καθώς και στην προσπάθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού, να εξασφαλίσει ότι ένας νέος οικονομικός μηχανισμός προωθεί επίσης, την απασχόληση και την ανάπτυξη, έτσι ώστε να έχουμε όχι μόνο καλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Και θέλω να εκφράσω, κύριε Πρωθυπουργέ, την πλήρη υποστήριξή μας από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είστε ένας εξαιρετικός ηγέτης, υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες. Έχετε την πλήρη υποστήριξή μας", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
news247.gr