Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Σχετικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης


Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» ότι το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης βρίσκεται υπό επεξεργασία στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου.

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, η Ευαγγελία Βλαμή, εκ μέρους της Μ.Κ.Ο. «Λεσβίες για την Ισότητα-Lesb.Equal.» σχετικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης και τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι:

«Το ΠΑΣΟΚ το 2005 δημοσιοποίησε σε εκδήλωση με προσκεκλημένες προσωπικότητες από τον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο το νομοσχέδιο του Συμφώνου Συμβίωσης, το οποίο είχε προετοιμάσει ο διαπρεπής και διεθνούς κύρους νομικός, καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος.

Το ΠΑΣΟΚ περιέλαβε το 2007 το Σύμφωνο Συμβίωσης στο πρόγραμμά του ως προεκλογική δέσμευση, την οποία επανέλαβε το 2009. Το ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου 2008 ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για ένα “Σύμφωνο Συμβίωσης” το οποίο κατοχύρωνε δικαιώματα όλων των ζευγαριών.

Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ ρύθμιζε, χωρίς διακρίσεις, την ένωση ενηλίκων προσώπων. Μετά από όλα αυτά αναρωτιόμαστε, αν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελούν πολιτική υπεκφυγή ή τακτική υποχώρηση από τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Μήπως για άλλη μια φορά η καθυστέρηση και η εκ νέου επεξεργασία του νομοσχεδίου οδηγήσει στον περαιτέρω περιορισμό των προβλεπόμενων δικαιωμάτων;

Όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.) αποδέχεται ότι υπάρχει ευρωπαϊκή συναίνεση για τη νομική αναγνώριση των ομοερωτικών σχέσεων (Αρ. Α. 30141/04), όταν οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναγνωρίσει το Πολιτικό Γάμο ή το Σύμφωνο Συμβίωσης, πόσο ακόμη πρέπει να περιμένουμε μέχρι το ΠΑΣΟΚ να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του και να κατοχυρώσει την ισονομία για όλες τις Ελληνίδες πολίτες;

Η Μ.Κ.Ο. “Λεσβίες για την Ισότητα” έχουμε στείλει δύο επιστολές στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ζητώντας να γίνει νόμος το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για το Σύμφωνο Συμβίωσης και καταθέτοντας τις προτάσεις μας για τη βελτίωση του νομοσχεδίου».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...