Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Στο "δρόμο" χιλιάδες νήπια

Η οικονομική κρίση έκανε τους γονείς να στραφούν στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπου λίγες ημέρες προτού ξεκινήσουν τη λειτουργία τους παρατηρείται χάος εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η φιλοξενία χιλιάδων βρεφών και νηπίων, καθώς αρκετά τμήματα ή και σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού.
Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί γονείς στράφηκαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Έως αυτή τη στιγμή, 3.351 αιτήσεις έχουν απορριφθεί, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετά κενά, κυρίως εκπαιδευτικού προσωπικού.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι λήγουν συμβάσεις δημοτικών υπαλλήλων, ενώ πολλοί εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη.

Οι δήμοι έως πρότινος, δεν μπορούσαν να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό εξαιτίας της απαγόρευσης που ίσχυε λόγω προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τη δυνατότητα με εγκύκλιο να συνεχίζουν κανονικά τις προσλήψεις συμβασιούχων με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου.

Ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές

Από τα μέσα Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές, οι δήμοι είχαν αναγκαστεί να απορρίψουν αρκετές αιτήσεις, καθώς στην έλλειψη προσωπικού προστίθενται και οι κτιριακές υποδομές.

Αρκετοί δήμαρχοι, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", "κρούουν των κώδωνα του κινδύνου", επισημαίνοντας ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, που ξεκινά η νέα περίοδος λειτουργίας των σταθμών, θα απορριφθούν και άλλα παιδιά, ακόμα και ορισμένα που έχουν γίνει ήδη δεκτά, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί.

Αδιέξοδο σε Αθήνα και έξι δήμους της Αττικής

Δήμος Αθηναίων: Συνολικά, 3.351 παιδιά δεν θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Από το Βρεφοκομείο έχουν αποχωρήσει 100 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων τα 35 είναι εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Σοβαρά όμως είναι και τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, καθώς υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια.

Δήμος Ηλιούπολης: Με προσωπικό μειωμένο κατά 35 άτομα θα λειτουργήσουν φέτος οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηλιούπολης. Από τις 1.680 αιτήσεις εγκρίθηκαν μόλις οι 750.

Δήμος Βύρωνα: Δύο τμήματα που ήταν έτοιμα να λειτουργήσουν, φιλοξενώντας βρέφη, θα παραμείνουν κλειστά εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Αν κι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με μόνιμο προσωπικό, απαιτούνται 10 ακόμα άτομα.

Εκτός έμειναν 202 παιδιά, ενώ τα 40 από αυτά θα μπορούσαν να είχαν εξυπηρετηθεί εάν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες προσλήψεις.

Δήμος Καλλιθέας: Η απότομη αύξηση των αιτήσεων εγγραφής, οι οποίες έφτασαν φέτος τις 1.100, ήταν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο δήμος.

Δήμος Αγίας Παρασκευής: Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν συνολικά 500 παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών του δήμου, καθώς έχουν ήδη απορριφθεί 250 και υπάρχει το ενδεχόμενο να μη γίνουν δεκτά άλλα τόσα αν δεν πραγματοποιηθούν εγκαίρως προσλήψεις.

Δήμος Γέρακα: Μόνο δύο παιδικούς σταθμούς διαθέτει ο δήμος, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να μην εξυπηρετούνται. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 350 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν μόλις οι 50.

Δήμος Αμαρουσίου: Το έλλειμμα του προσωπικού των παιδικών σταθμών φτάνει το 10% και θα καταβληθούν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρηθεί ο αριθμός των 1.000 παιδιών που έχουν γίνει δεκτά στους δημοτικούς σταθμούς.

Προβλήματα και στη συμπρωτεύουσα

Μεγάλος αριθμός παιδιών δεν θα βρει θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στις εργατικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ πρόβλημα παρατηρείται και στον κεντρικό δήμο, όπου 200 παιδιά μένουν εκτός τη νέα σχολική περίοδο.

Το 50% των αιτήσεων που κατέθεσαν γονείς για τα παιδιά τους δεν θα ικανοποιηθεί στο δήμο Ευκαρπίας, όπου για τις 120 θέσεις στους δύο παιδικούς σταθμούς έγιναν πάνω από 300 αιτήσεις.

Στο δήμο Ευόσμου το πρόβλημα είναι έντονο, καθώς από τις 1.000 αιτήσεις στους επτά παιδικούς σταθμούς, θα ικανοποιηθούν περίπου 700 και 300 παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάνε σε δημοτικό παιδικό σταθμό.

Σχεδόν 200 παιδιά δεν θα βρουν θέση και στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι αρχικές εκτιμήσεις των υπευθύνων έλεγαν ότι ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ πιο αυξημένος, αλλά ενώ περίμεναν αύξηση κοντά στο 30% συγκριτικά με πέρσι, τελικά η αύξηση είναι λίγο πάνω από 10%.

Από τις 200 αιτήσεις παιδιών που μένουν εκτός, περίπου 50-60 ενδέχεται να ικανοποιηθούν το Σεπτέμβριο, όταν και θα γίνουν ανακατατάξεις με μετακινήσεις οικογενειών (λόγω αλλαγής επαγγελματικής στέγης, αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας, ή επιλογή ιδιωτικού σταθμού).

Μπορεί στη Θεσσαλονίκη οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να μην έχουν ελλείψεις προσωπικού, δεν λείπουν ωστόσο τα προβλήματα, καθώς δύο, και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, δεν θα λειτουργήσουν φέτος, επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης και συγκεκριμένα δεν πήραν άδεια πυρασφάλειας.

Τρεις ακόμα παιδικοί σταθμοί, στην Άνω Πόλη θα λειτουργήσουν σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις, αφού ο δήμος δεν κατάφερε να βρει καινούργιους χώρους, ενώ σε τέσσερις παιδικούς σταθμούς (2 στη Θέρμη, 1 στο Πανόραμα και 1 στη δυτική Θεσσαλονίκη) είναι στον αέρα η δωρεάν μεταφορά των παιδιών, επειδή τα τουριστικά λεωφορεία δεν διαθέτουν τις κατάλληλες για μικρά παιδιά ζώνες ασφαλείας.

www.cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...