Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Jurassic Park και στη Θεσσαλονίκη!!!

Ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο, στη μακρινή εποχή των δεινοσαύρων προσφέρει το μοναδικό στα Βαλκάνια θεματικό πάρκο που έφτιαξε στο 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου ο 50χρονος καθηγητής Φυσικής Αγωγής και παλαίμαχος αθλητής του ΒΑΟ Βασίλης Μιχαηλίδης.
Το «Jurassic Park» -η θρυλική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ με...

εκατομμύρια φαν σε όλο τον κόσμο- ζωντανεύει στη Θεσσαλονίκη, στο Ωραιόκαστρο, και μέχρι στιγμής το έχουν επισκεφτεί περισσότερα από 100.000 άτομα.
Σε μια έκταση έξι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων ο Βασίλης Μιχαηλίδης και οι συνεργάτες του δημιούργησαν το πάρκο δεινοσαύρων, το πάρκο των θηλαστικών, το προϊστορικό πάρκο και το μουσείο μαμούθ!
«Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο. Στο πάρκο δεινοσαύρων έχουμε αναπαραστάσεις που σε πραγματικές διαστάσεις ζωντανεύουν την ιστορία των προϊστορικών ζώων που έζησαν πριν από 65 εκατομμύρια έτη.
Η δημιουργία θεματικών πάρκων συμβάλλει ενεργά στη μετάδοση των γνώσεων, στην κατανόηση των επιστημών και την προσέγγιση του παρελθόντος. Τα εκθέματα στον εξωτερικό χώρο συνοδεύονται από ήχο» εξηγεί στην «Espresso» o εμπνευστής του ελληνικού Jurassic Park, Βασίλης Μιχαηλίδης.
Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το «σπήλαιο» που «έχει δημιουργηθεί υπό την επίβλεψη του τοπικού τμήματος βόρειας Ελλάδας της Σπηλαιολογικής Εταιρείας και προσφέρεται για μια ρεαλιστική εξερεύνηση. Το μουσείο μαμούθ είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα.
Παρουσιάζει απολιθώματα από το τριχωτό μαμούθ, το οποίο αποτελεί το σύμβολο της Εποχής των Παγετώνων» λέει ο κ. Μιχαηλίδης. Μέσα στο πάρκο μπορεί να δει κανείς κέρινες αναπαραστάσεις των Homo Sampilis, του ανθρώπου του Νεάντερταλ, του Homo Sapiens και του ανθρωποειδούς Lucy- Lucy, ενώ μικροί και μεγάλοι μπορούν να παρακκολουθήσουν εικόνες της καθημερινότητας κατά τη διάρκεια της προϊστορικής εποχής.
Ο εφευρετικός γυμναστής δημιούργησε το μουσείο μαμούθ ως μια συνέχεια του θεματικού πάρκου των δεινοσαύρων, το οποίο ασχολείται με τον Μεσοζωικό αιώνα, αλλά κατασκεύασε και όλο τον χώρο για να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό κέντρο. Η περιήγηση συνεχίζεται με την εξέλιξη των ζώων στον Καινοζωικό αιώνα, στο πάρκο των θηλαστικών, όπου το ταξίδι στον χρόνο φτάνει μέχρι και 9.000 χρόνια πριν από την εξαφάνιση του μαμούθ.
Το μουσείο των μαμούθ και το πάρκο των δεινοσαύρων τελούν υπό την επίβλεψη του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ευαγγελίας Τσουκαλά.
Μασκότ του πάρκου δεινοσαύρων είναι ο Dino Flooby, τον οποίο αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά, ενώ ο κάθε επισκέπτης μπορεί να αγοράσει τον δικό του δεινόσαυρο από το κατάστημα που λειτουργεί στον χώρο. «Στον χώρο δουλεύουν συνολικά δεκαπέντε άτομα, κυρίως παλαιοντολόγοι και παιδαγωγοί. Προσφέρουμε εκπαιδευτική διάσταση μέσα και από το Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού, που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 παιχνίδια.
Δημιουργός των παιχνιδιών-αντικειμένων και επιστημονικός συνεργάτης του μουσείου είναι ο παιδαγωγός Γιώργος Τσιώνας. Επίσης έχουμε και ένα σαραντάλεπτο θεατρικό δρώμενο, το “Ηταν ένα παιχνίδι”» μας λέει ο κ. Μιχαηλίδης.
Το εισιτήριο για το ελληνικό Jurassic Park τιμάται στα οκτώ ευρώ για τους ενήλικες και στα έξι ευρώ για τα παιδιά, ενώ προσφέρονται ειδικές τιμές σε σχολεία καθώς και στους πολύτεκνους.
«Φτιάξαμε το πάρκο για να θυμίσουμε σε όλους ένα παλαιό ρητό των Ινδιάνων, που λέει ότι η Γη μάς φιλοξενεί» τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.


http://www.ierosagon.org/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...