Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του GPS, του συστήματος εντοπισμού θέσης με χρήση δορυφόρου και μέσω τριγωνισμού, είναι το ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερη αξιοπιστία σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε σπίτια, εργοστάσια, αποθήκες και καταστήματα. Στην φετινή Nokia World 2010, πέρα από τις καινούργιες της συσκευές, η Nokia μας παρουσίασε και ένα
επίτευγμα των εργαστηρίων της. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το Nokia Indoor Navigator, το οποίο στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστούν οι προαναφερθείσες δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς με τις περιορισμένες δυνατότητες του GPS.
Ο χρήστης μιας συσκευής που διαθέτει ένα σύστημα όπως το Indoor Navigator μπορεί να περιηγηθεί σε κλειστούς χώρους με ακρίβεια μερικών μέτρων, να εντοπίσει αντικείμενα και άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με αυτόν, χωρίς τους περιορισμούς ενός συστήματος που βασίζεται σε δορυφορική λήψη. Όπως φάνηκε από την επίδειξη του προϊόντος, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία Nokia High Accuracy Indoor Positioning, μέσω της εφαρμογής μπορούσε κανείς να πλοηγηθεί σε συγκεκριμένα σημεία της έκθεσης αλλά και να παρακολουθήσει κάποια προεπιλεγμένα άτομα, με ιδιαίτερη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο.
Οι εφαρμογές μιας τεχνολογίας όπως αυτή, μπορεί να είναι άπειρες και ιδιαίτερα χρήσιμες. Για παράδειγμα, οι εργάτες μιας μεγάλης αποθήκης θα μπορούν να εντοπίσουν εύκολα και γρήγορα τους συναδέλφους τους μέσω στον χώρο εργασίας, οι πυροσβέστες θα μπορούν να μπουν σε ένα σπίτι που έχει τυλιχθεί στις φλόγες και να περιηγηθούν με μεγάλη ακρίβεια παρά τις αντίξοες συνθήκες και οι πελάτες ενός καταστήματος θα έχουν την δυνατότητα να εντοπίσουν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν ή ακόμη και κάποιες προσφορές.
Η όλη τεχνολογία βέβαια δεν είναι εντελώς καινούργια. Το IPS (Indoor Positioning System) είναι κάτι που βρίσκεται στα «σκαριά» εδώ και αρκετά χρόνια. Για τον εντοπισμού της θέσης του χρήστη μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφόρων ειδών μεθοδολογίες, όπως τα ασύρματα δίκτυα ή ακόμη και υπερηχητικά κύματα. Μια από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές που είχε τα προηγούμενη χρόνια η τεχνολογία αυτή, ήταν η δοκιμαστική χρήση της στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Pittsburgh. Εκεί, μέσω διαφόρων IPS τεχνολογιών, κάθε μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού που έμπαινε σε ένα θάλαμο ασθενών αναγνωρίζονταν μέσω ενός μικρού πομπού που φορούσε, ο οποίος εξέπεμπε την θέση του. Οι ασθενείς διέθεταν μπροστά από το κρεβάτι τους μια οθόνη στην οποία, ανάλογα με το ποιος έμπαινε στο δωμάτιο, εμφάνιζε και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες που έπρεπε να γνωρίζει ο γιατρός για τον εκάστοτε ασθενή, όπως για παράδειγμα ποιο φάρμακα έπρεπε να του χορηγήσει.
myphone.gr