Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ανακαλύφθηκε άγαλμα- γίγας του 12ου πλουσιότερου ανθρώπου της ιστορίας!

Ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς, ανακοίνωσε πως Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τμήμα ενός αγάλματος, ηλικίας άνω των 3.400 ετών, που ανήκε στο φαραώ Αμενχοτέπ Γ (ή Αμένωφις Γ').α

Το τμήμα του αγάλματος βρέθηκε κοντά
στη βόρεια είσοδο του ναού του Αμενχοτέπ Γ' και παρουσιάζει το βασιλιά καθισμένο στο θρόνο του μαζί με τον Άμμωνα, έναν από τους σημαντικότερους θεούς της αιγυπτιακής μυθολογίας.

Είναι από κόκκινο γρανίτη κι οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το μέγεθός του θα πρέπει να έφτανε τα 3 μέτρα. Χαρακτηρίζεται ως «φανταστικό», διότι διακρίνονται όλες οι λεπτομέρειες του προσώπου του φαραώ. Με βάση τις αναλύσεις DNA που έγιναν στη μούμια του νεαρού φαραώ και σε άλλες μούμιες μελών της οικογένειάς του, βρέθηκε ότι ο Αμενχοτέπ Γ', ήταν παππούς του Τουταγχαμώνα.

Η ανακάλυψη της κεφαλής του Αμένοφι Γ΄πριν από λίγους μήνες

Την Άνοιξη του 2010, είχε έρθει στο φως το εύρυμα που βλέπετε στη φωτογραφία και είχε θεωρηθεί ότι ήταν γιγαντιαία κεφαλή του Αμένοφι Γ (στη φωτογραφία). Το εύρημα είχε θεωρηθεί από τους αρχαιολόγους εξαιρετικά σημαντικό, διότι επρόκειτο για το πλέον καλοδιατηρημένο γλυπτό που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα, να απεικονίζει το πρόσωπο του Αμένοφι.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητής Χουρίγκ Σουρουζιάν είχε δηλώσει: «Όλα τα άλλα αγάλματα έχουν κάποιο σπασμένο ή διαβρωμένο σημείο. Αυτό το εύρημα, όμως, είναι έξοχα σκαλισμένο και γυαλισμένο, από την κορυφή της κεφαλής ως το πιγούνι. Τίποτε δεν έχει σπάσει».

Αμένοφις Γ΄: ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με λίστα που κατήρτισε το περιοδικό «Forbes» το 2008 ο Αμένοφις Γ΄ υπήρξε ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η βασιλεία του ήταν μακρόχρονη ( 1390 ως το 1352 π.Χ) και υπό την ηγεσία του η Αίγυπτος γνώρισε μεγάλη περίοδο ευημερίας και ειρήνης, φθάνοντας στο ζενίθ της διεθνούς ισχύος της.

Το μεγαλύτερο λατρευτικό κτίριο που είχε κτιστεί ως τότε στις Θήβες της Αιγύπτου τον νεκρικό του ναό, άφησε μεταξύ άλλων πίσω του ο Αμένοφις Γ΄ διότι η βασιλεία του χαρακτηρίζονταν από έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Είναι ο φαραώ με τα περισσότερα διασωθέντα αγάλματα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...