Αν και ικανοποιημένοι από την την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών οι πρόεδροι του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, του προέδρου των Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δ, Λακασά και του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκ. Καλαμπόκη, ανέφεραν την
Παρασκευή (01/10) ότι κάθε μέρα στάσης εξαγωγών αντιστοιχεί σε απώλειες ως και 48 εκατ ευρώ για την ελληνική οικονομία.
Η κυρία Σακελλαρίδη ανέφερε ακόμη ότι περισσότερες από 200 εξαγωγικές επιχειρήσεις υπολειτουργούν ενώ άλλες με ευπαθή προϊόντα βρίσκονται προ ολοκληρωτικής καταστροφής και περισσότερα από 6000 κοντέϊνερς με εξαγώγιμα προϊόντα και με πρώτες ύλες έχουν ακινητοποιηθεί στα τελωνεία και τις πύλες εισόδου της χώρας.
Ακόμα, η κυρία Σακελλαρίδη σημείωσε ότι ήταν καθοριστικής σημασίας η παρέμβαση του υπουργού Περιφερειακής ΑΝάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και προανήγγειλε κοινές δράσεις των τριών συνδέσμων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Ο κ. Λακασάς τόνισε στην ομιλία του ότι κάθε δύο μήνες κάποια συντεχνία δημιουργεί προσκόμματα στην εξωστρέφεια της χώρας και αυτό έχει οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης στους ξένους αγοραστές για την ελληνική παραγωγή. Ζήτησε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όχι μόνο με μέτρα καταστολής όταν ξεκινούν οι κινητοποιήσεις αλλά να γίνει πρόληψη από την κυβέρνηση ώστε να μπορούν να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις και σημείωσε ότι πληροφορίες αναφέρουν πως ''ζεσταίνουν'' τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες για κινητοποιήσεις το Δεκέμβριο κάτι το οποίο θα επιβαρύνει περαιτέρω μια κακή κατάσταση.
''Η υπομονή μας εξαντλήθηκε μαζί με τις πρώτες ύλες και τη ρευστότητα'' σημείωσε ο κ. Λακασάς. Ανέφερε δε ότι το επτάμηνο του 2010 η αύξηση των εξαγωγών μας ήταν 3% όταν στην ευρωζώνη ήταν 11% και σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως εξήγησε, αν δεν υπάρξει μέριμνα θα περάσουμε σε αρνητικά νούμερα. Σχολίασε δε ότι συμφωνούν οι εξαγωγείς με το fast track αλλά αυτό που που πρέπει να προηγηθεί είναι το free track ώστε να μην συναντούν προσκόμματα οι μεταφορές.
Ο κ. Καλαμπόκης σημείωσε ότι δεκάδες εκατοντάδες εμπορεύματα είναι παγιδευμένα στα στις εξόδους της χώρας και ιδιατερα ανέφερε ότι οι εξαγωγείς της Κρήτης ''σε μια κλωστή'' στηρίζουν την παρουσία τους στα ράφια του εξωτερικού και σε αγορές όπως των ΗΠΑ του Καναδά της Φινλανδίας, της Κίνας της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λίβανου, της Βουλγαρίας της Μογγολίας και του Ιράν.
"Η κρητική οικονομία έχει κατακτήσει σημαντικές αγορές του εξωτερικού αλλά όσο δύσκολο είναι να μπουν τα προϊόντα στα ράφια του λαιμενπορίου στο εξωτερικό το να βγουν είναι πιο εύκολο", τόνισε ο κ. Καλαμπόκης.
cosmo.gr