Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Πιο έξυπνοι οι ηλικιωμένοι τώρα, παρά στα νιάτα τους

Η φράση ''ξεμωραμένος ηλικιωμένος'' θα πρέπει να καταργηθεί ως ανακριβής, καθώς νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, διαπίστωσε ότι οι 70χρονοι, τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα σε τεστ νοημοσύνης σήμερα που είναι σε προχωρημένη ηλικία, σε σχέση με 30 χρόνια πριν!
Η μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, υπό την ερευνήτρια ψυχίατρο Σιμόνα Σακούγιου, ανέλυσε μια σειρά από...
νοητικά και ψυχομετρικά τεστ, που έχουν γίνει διαχρονικά στους ηλικιωμένους της σουηδικής πόλης για τον έλεγχο των επιδόσεων στην μνήμη τους, την ταχύτητα, τη γλώσσα, τη λογική, την αντίληψη του χώρου κ.α.
Διαπίστωσε δε η έρευνα, ότι οι 70χρονοι που είχαν γεννηθεί το 1930 και έκαναν τα τεστ το 2000, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όσους γεννήθηκαν το 1901-2 και εξετάστηκαν το 1971.
Η βελτίωση στις επιδόσεις των πιο σύγχρονων 70άρηδων, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να αποδοθεί στο ανώτερο πλέον επίπεδο ιατρο-νοσοκομειακής φροντίδας πριν και μετά τη γέννα, την καλύτερη διατροφή, το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, τις βελτιωμένες συνθήκες υγείας (π.χ. για καρδιαγγειακές παθήσεις).
Ακόμα αποδίδεται, γενικότερα, στις υψηλότερες νοητικές απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας, κυρίως εξαιτίας της προόδου της τεχνολογίας, που απαιτεί από τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, εξοικείωση με νέες γνώσεις και ψηφιακές δεξιότητες αναφορικά με τους υπολογιστές, το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις κ.α.
Από την άλλη, τα περιστατικά της άνοιας παρέμεναν διαχρονικά αμετάβλητα, καθώς εμφανίζονται σήμερα εξίσου συνήθη στην ηλικία των 70 -75 ετών, όσο ήταν και πριν από 30 χρόνια.
Τα προβλήματα μνήμης παραμένουν, όπως και πριν από δεκαετίες, ο κυριότερος παράγοντας έγκαιρης διάγνωσης της πρώιμης άνοιας σε 70χρονους.
lamiareport
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...