Χορός, µουσική, κινηµατογράφος, θέατρο, έργα τέχνης, ακόµη και γεύσεις της Βelle Εpoque «εγκαθίστανται» στη Θεσσαλονίκη µε επίκεντρο τις αφίσες, τους πίνακες, τα προσωπικά αντικείµενα -ακόµα και τις (ακραίες συχνά) συνταγές µαγειρικής -του Ανρί Ντε Τουλούζ Λοτρέκ, του ζωγράφου – ρεπόρτερ,
όπως τον αποκαλούν, της εποχής του, εκείνου που πρώτος κατέβασε την τέχνη στο πεζοδρόµιο, στα πορνεία, τα µπαρ, τους χώρους έρωτα και χαράς του προπολεµικού µποέµ Παρισιού. Στη µεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ για τον καλλιτέχνη στην Ελλάδα.Ο Λοτρέκ της Μονµάρτρης, του Παρισιού, του αψεντιού, των γυναικών, των καµπαρέ, του έρωτα, των χρωµάτων, της νύχτας αγαπούσε πολύ και το καλό φαγητό καθώς και τη µαγειρική.
Με τον φίλο του Μορίς Ζουαγιέν (η προσωπογραφία του «ανοίγει» την έκθεση στο Τελλόγλειο Ιδρυµα της Θεσσαλονίκης) έγραψαν βιβλίο για την «Τέχνη της κουζίνας» µε 250 συνταγές. Κάθε Τετάρτη µάλιστα καλούσαν (µε τον Ζουαγιέν) φίλους και διοργάνωναν βραδιές γαστρονοµίας. Βραδιές τις οποίες χαρακτήριζε το γαστριµαργικό… χιούµορ του Λοτρέκ.
Παράδειγµα, η συνταγή του για το «Κατσικίσιο µπούτι» είναι απλή και αρκούντως χιουµοριστική: «Πηγαίνετε στις παγωµένες ελβετικές Αλπεις, ψηλά, στο Wildstrubel. Σκοτώνετε ένα κατσίκι στα 3.000 µ., στη διάρκεια του Σεπτεµβρίου. Του κόβετε το ένα µπούτι και το κρεµάτε για τρεις έως τέσσερις εβδοµάδες. Το τρώτε ωµό µε σάλτσα από καυτό ραπανάκι». Επίσης αγαπούσε τις απλές συνταγές, όπως εκείνη της θρυλικής του λεµονόπιτας.
Το βιβλίο των συνταγών πρωτοκυκλοφόρησε από τον Μορίς Ζουαγιέν πολλά χρόνια µετά τον θάνατο του Λοτρέκ (στα 1934), αρκετά χρόνια µετά συντηρήθηκε και ένα αντίτυπό του θα µπορούν να δουν οι επισκέπτες στην έκθεση του Τελλογλείου.
Με αφορµή το βιβλίο, κάθε Τετάρτη στο Τελλόγλειο κατά τη διάρκεια της έκθεσης το εστιατόριο του Ιδρύµατος θα προσφέρει συνταγές «ζωγραφισµένες» από τη φαντασία του Λοτρέκ.
«Ηenri de ΤoulouseLautrec», έκθεση έως τις 30 Ιανουαρίου στο Τελλόγλειο Ιδρυµα Τεχνών του ΑΠΘ (Αγ. Δηµητρίου 159Α, τηλ. 2310- 991.601)